1,5 l házi tej (jó a bolti tej is, de csak a zacskós, aminek 2-3 nap a szavatossága. 30 napos dobozos tejjel nem fog működni!!!)
2 evőkanál kefir vagy joghurt, attól függően mit szeretnél készíteni (Természetesen ez először bolti, de aztán már a saját kefiredet használhatod.)
Fel kell forralni a tejet. Én erre a célra egy vastag falú edényt használok, lángelosztón, lefedve, takarékon. Ott hagyom, és kb. 30 perc alatt fel is forr, leégés nélkül.
Miután felforrt hagyom visszahűlni kéz melegre. Nagyon fontos, hogy 40 foknál ne legyen melegebb a tej, mert akkor a kefir vagy joghurt kultúra elpusztul.
Miután kéz melegre hűlt a tej, belekeverem a két evőkanál kefirt vagy joghurtot, majd 4 db fél literes befőttes üvegbe töltöm.
A befőttes üvegre ráhelyezem a tetejüket, de nem csavarom rá. 24-36 órán keresztül ott hagyom a konyhapulton, szobahőmérsékleten. Minél tovább hagyod kint, annál jobban sűrűsödik. Majd beteszem a hűtőbe. Két hétig eláll, de addig úgy sem fog megmaradni. :-)
Ha melegebb helyre teszed, pl. radiátor elé, akkor 12 óra is elég lehet. Kóstold meg, és érezni fogod, hogy jó már, vagy még hagyod egy kicsit "érni".
1. Sve povrce sjeci po zelji, meso Isto Pa sve staviti u pouljenu posudu u kojoj cete peci jelo. Dodati ulje, vodu i paradajz Kao i 100-150 Soka od paradajza po ukusu. Zaciniti po...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA finomra vágott vöröshagymát az olívaolajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a húst, és kevergetve megpirítjuk. Ízesítjük sóval, borssal, a reszelt fokhagymával és a finomra vágott petr...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA petrezselymet és a snidlinget aprítsuk össze, a fokhagymát pucoljuk meg, reszeljük le. Keverjük bele őket a krémsajtba a fűszerpaprikával és a borssal együtt. A tortillalapoka...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojáshéjat így lehet ehetően tisztává varázsolni: Azelőtt tisztítjuk, mielőtt feldolgozásra kerülne a tojás. Vizes rongyot szódabikarbónába mártasz, majd ledörzsölöd vele a pe...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű