1. Bazsalikom
Azok számára, akik saját nevelésű, meséses illatos benti fűszerkertet szeretnének, a bazsalikom ideális választás, mivel igen egyszerűen termeszthető. Hogy szépen növekedjen, cserepét egy déli fekvésű ablakba állítsuk, hogy a növény maximálisan ki tudja használni a melengető napfényes órákat.
2. Nemes babér
A nemes babért gond nélkül tarthatjuk beltéri fűszernövényként, konténerbe ültetve szépen fejlődik. Világszerte széles körben használják különböző ételek ízesítésére, illetve fűszerolajok elkészítésére. Mivel szereti a nyitott, tágas teret és a sok levegőt, a lakásban soha ne zsúfoljuk össze más növényekkel kis helyre.
3. Turbolya
A zellerfélék családjába tartozó turbolya gyönyörű növény, amely szépen fejlődésnek indul, ha a búcsúzó nyári szezon végén ültetjük. Ennek oka főként az, hogy a turbolya akkor fejlődik a legerőteljesebben, ha környezetének átlaghőmérséklete 16-21 °C között mozog.
4. Metélőhagyma
A lilás-rózsaszínes virágú metélőhagyma beltéri fűszerkertünk éke lehet. Mikor kiválasztjuk a helyét, ügyeljünk arra, hogy ne zsúfoljuk össze más növényekkel, mivel azokkal termete miatt nem képes felvenni az elegendő élettérért folytatott versenyt.
5. Oregánó
Aki szereti az olaszos ételeket, a pizzát, a lasagnát, az bizonyára már régóta a kedvenc fűszernövényei között tartja számon az aromás illatú oregánót, amelyet szintén igen könnyű a házon belül nevelni. Mivel a növény szereti a nap melegét, ezért lehetőleg déli fekvésű ablakba állítsuk a cserepét.
6. Petrezselyem
A petrezselyem az egyik legnagyobb mennyiségben használt fűszernövényünk. Díszítéshez is kiváló. Köszönhető mindez jó tulajdonságainak, mint például emésztést elősegítő hatásának, valamint gazdag ásványianyag- és vitamintartalmának. Mivel rendkívül szereti a napfényt, cserepét keleti vagy nyugati fekvésű ablakba állítsuk.
7. Rozmaring
A rozmaring jól fejlődik még akkor is, ha egy kifejlett növényről lemetszett ágat, hajtást gyökereztetünk ki. Széles körben használják főzéshez. Szépen fejlődik otthonunk valamelyik déli fekvésű ablakában, ahol a lehető legtöbb napfény éri.
8. Zsálya
Egy kerti zsályából levágott hajtásból is könnyen szép növény nevelhető benti fűszerkertünk számára. Erre akár a szárazabb téli napok egyikén is sort keríthetünk. Mivel a zsálya igencsak szereti a napot, jó, ha cserepét déli tájolású ablakba állítjuk.
9. Tárkony
A tárkony lesz az egyik leginkább kitartó beltéri fűszernövényünk, ha az erőteljes növekedésről van szó, feltéve, hogy elegendő folyékony tápoldatottal látjuk el. Dugványozással jó eredménnyel állíthatunk elő új példányt belőle. Állítsuk cserepét déli fekvésű ablakba, hogy a lehető legtöbb napfény érje.10. Kakukkfű
A kakukkfüvet széles körben használják olaszos ételek elkészítésénél, és igencsak alkalmas beltéri termesztésre, akár dugványozással szaporítsuk, akár magról neveljük. Keleti vagy a nyugati fekvésű ablakba állítsuk a cserepét.
A hozzávalókból keverjünk tésztát, fűszerezzük,a virsliket tűzzük fel hurkapálcákra, és annál fogva forgassuk meg lisztben.Töltsük a tésztát magas pohárba, és mártsuk meg benne a v...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesA kockára vágott vöröshagymát az olajon megdinszteljük, majd rátesszük az apróra vágott fokhagymát és a csíkokra vágott húst. Sózzuk, borsozzuk, aláöntöm a bort és puhulásig párolj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűLehet a lisztből kicsit kelleni fog még bele, egy puha tésztát kell kapjunk, mikor kinyújtodtad, másfél centire kell nyújtani vagy ahogy szeretnéd 🙂 pohárral is ki lehet szaggatni,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű10 kg szalonnából 5-6 kg zsírunk, és kb. 2 kiló töpörtyűnk lesz. Ha olyan szalonnát vásároltunk, aminek van bőre, azt vágjuk le róla. Tegyük el, hiszen ezt még felhasználhatjuk koc...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Közepes