Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Francia krémes - kávés tetővel


Írta:

Elk. idő: 60-120 perc
Adag: 4 fő
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


A tésztához
1 csomag leveles tészta (mirelit)

A vaníliakrémhez
12 db tojás
15 dkg cukor
7.5 dkg finomliszt
3 dkg zselatin
7.5 dl tej
2 dkg vaníliás cukor
22.5 dkg cukor

A tejszínhabhoz
6 dl habtejszín
2 csomag habfixáló
1 ek porcukor

A cukormázhoz
30 dkg cukor
1 dl víz
2 csepp ecet
1.25 ml feketekávé (erős)

Elkészítés:


A mirellit tésztát két részre osztom. Egy tepsi alján (tepsi fordítva) megsütöm úgy, hogy előtte zsíradékkal bekenem a tepsi alját, hogy a tészta ne ragadjon le. Kb. 15 percig sütöm, amíg világosbarna nem lesz.
A vaníliakrémhez 12 tojássárgáját elkeverünk 15 dkg cukorral, azután hozzáadunk 7,5 dkg lisztet, 3 dkg zselatint, és lassan hozzákeverünk 7,5 dl tejet.
Gyenge tűznél gőz fölött sűrű krémet főzünk belőle (kb. 15 perc). Amikor megfőtt, hozzákeverünk 2 dkg vaníliás cukrot.
Amíg hűl, a tojások fehérjéből nagyon kemény habot verünk, ezután 22,5 dkg cukorral tovább verjük.
A langyos krémhez fokozatosan hozzáöntjük a felvert habot. Az így elkészült krémet a tészta sütéséhez használt tepsibe öntjük, de előtte folpack-val gondosan kibéleljük. Majd 2 óra hosszára a hűtőbe tesszük.
Amíg hűl a krém, megcsináljuk a tejszínhabot. 6 dl habtejszínt turmixal felverünk, majd 2 csomag habfixálót öntünk hozzá. Végül ízlés szerint porcukorral ízesítjük.
A vaníliakrémet kivesszük a hűtőből. Erre az egyik kisütött leveles tészta lapot rátesszük, majd hirtelen megfordítjuk, hogy leveles tészta kerüljön alulra, erre tesszük az elkészült tejszínhabot.
A cukormázhoz 30 dkg cukrot 1 dl vízzel és 2 csepp ecettel elkezdünk főzni. Kb. 15 percig folyamatos kevergetés mellett főzzük, majd hozzáöntünk fél csésze erős kávét.
Kihűlésig kevergetjük, de mielőtt megszilárdulna, ráöntjük a másik leveles tészta lapra.
Kb. 1 órát hűtjük. Majd 4x5 cm -es négyzetekre vágjuk, s rátesszük a tejszínhab tetejére. Végén pedig szeletelhetjük!

Trükkök, tippek, praktikák:


sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 30x25 cm

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Nóra
Muffin
Avatar Nóra Kedvelnék
Muffin

Az olvasztott vajat a cukorral habosra keverem majd hozzáadom egyenként a tojásokat. Tovább keverem. Ezt követően belerakom a süőporral elkevert lisztet a reszelt citromhéjat és an...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Rizsfelfújt ribizlis-túrós
Rizsfelfújt ribizlis-túrós

A rizset megfőzzük a vízben és tejben, picit sózzuk és hozzáadunk 3 ek. édesítőt. A tojások fehérjét és sárgáját szétválasztjuk. A sárgákat egy evőkanál cukorhelyettesitővel krém...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Éva
Oreo keksz házilag.
Oreo keksz házilag.

A krém elkészítésével kezdjük, ehhez a vajat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliakivonattal. Kanalanként hozzákeverjük a tejszínt, majd a krémet a hűtőbe tesszük. A keks...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Darálós keksz
Darálós keksz

Kikeverjük a vajat a cukorral és egyenként beleeresztjük a tojásokat, majd többi hozzávalót. Húsdarálón vagy sütikinyomón kinyomjunk és előmelegített sütőben sütjük.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk