A tésztához
1 csomag leveles tészta (mirelit)
A vaníliakrémhez
12 db tojás
15 dkg cukor
7.5 dkg finomliszt
3 dkg zselatin
7.5 dl tej
2 dkg vaníliás cukor
22.5 dkg cukor
A tejszínhabhoz
6 dl habtejszín
2 csomag habfixáló
1 ek porcukor
A cukormázhoz
30 dkg cukor
1 dl víz
2 csepp ecet
1.25 ml feketekávé (erős)
A mirellit tésztát két részre osztom. Egy tepsi alján (tepsi fordítva) megsütöm úgy, hogy előtte zsíradékkal bekenem a tepsi alját, hogy a tészta ne ragadjon le. Kb. 15 percig sütöm, amíg világosbarna nem lesz.
A vaníliakrémhez 12 tojássárgáját elkeverünk 15 dkg cukorral, azután hozzáadunk 7,5 dkg lisztet, 3 dkg zselatint, és lassan hozzákeverünk 7,5 dl tejet.
Gyenge tűznél gőz fölött sűrű krémet főzünk belőle (kb. 15 perc). Amikor megfőtt, hozzákeverünk 2 dkg vaníliás cukrot.
Amíg hűl, a tojások fehérjéből nagyon kemény habot verünk, ezután 22,5 dkg cukorral tovább verjük.
A langyos krémhez fokozatosan hozzáöntjük a felvert habot. Az így elkészült krémet a tészta sütéséhez használt tepsibe öntjük, de előtte folpack-val gondosan kibéleljük. Majd 2 óra hosszára a hűtőbe tesszük.
Amíg hűl a krém, megcsináljuk a tejszínhabot. 6 dl habtejszínt turmixal felverünk, majd 2 csomag habfixálót öntünk hozzá. Végül ízlés szerint porcukorral ízesítjük.
A vaníliakrémet kivesszük a hűtőből. Erre az egyik kisütött leveles tészta lapot rátesszük, majd hirtelen megfordítjuk, hogy leveles tészta kerüljön alulra, erre tesszük az elkészült tejszínhabot.
A cukormázhoz 30 dkg cukrot 1 dl vízzel és 2 csepp ecettel elkezdünk főzni. Kb. 15 percig folyamatos kevergetés mellett főzzük, majd hozzáöntünk fél csésze erős kávét.
Kihűlésig kevergetjük, de mielőtt megszilárdulna, ráöntjük a másik leveles tészta lapra.
Kb. 1 órát hűtjük. Majd 4x5 cm -es négyzetekre vágjuk, s rátesszük a tejszínhab tetejére. Végén pedig szeletelhetjük!
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 30x25 cm
Egy sima piskótát kell sütni,amit középen ketté vágunk.A töltelék alapja egy kevert tészta:1 tojás,25 dkg cukor,5 dk vaj vagy zsír,negyed liter tej,40 dgk liszt,1 sütőpor.A tojást...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A tésztához a tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a kakaót és a felvert habot. 2. Sütőpapírral bélelt gáztepsibe simítjuk, megsütjük....
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA vajat megolvasztjuk, majd a tejjel összemelegítjük, illetve összekeverjük az olvasztott csokival. A szilárd hozzávalókat összekeverjük – ide jöhetnek az apróra tört magvak, aprít...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztát ketté osztva fagyasztóba 1 éjszakát állni hagyjuk. A tészta egyik felét vajazott tepsibe nagy lyukú reszelőn lereszeljük erre túró felét kenjük szép sorba barack szelet...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű