45 dkg finomliszt (finom)
2 db tojás (házi tyúk)
15 dkg porcukor
2 ek tejföl (házi)
1 csomag sütőpor
1 ek zsemlemorzsa (vagy kekszmorzsa vagy száraz búzacsíra)
1 citromból nyert citromhéj ( reszelt)
25 dkg vaj (házi)
1.5 kg alma (Jonathan)
A finomlisztet átszitáljuk, a cukrot a szobahőmérsékletű vajjal jól eldörzsöljük, belereszeljük a citromhéját, hozzákeverjük a sütőport.
A közepébe egy mélyedésbe rakjuk a tejfölt, a tojásokat, kanállal jól eldolgozzuk.
A kész tésztát hűvös helyen pihentetjük (pl. 30 perce hűtőbe tesszük).
Addig az almák magházát kivágjuk, meghámozzuk, durva lyukú reszelőn reszeljük, levét kissé kinyomjuk.
Étolajon megdinszteljük a lereszelt almát.
A citrom levét, 3 evőkanál porcukorral, egy csipet fahéjjal összekeverjük ezzel ízesítjük az almatölteléket, majd hagyjuk kihűlni.
Meglisztezett nyújtódeszkán két közepes tepsi méretű tésztalapot nyújtunk.
A kivajazott lisztezett tepsibe rakjuk az egyik tésztalapot, villával megszurkáljuk, zsemlemorzsával vagy száraz búzacsírával megszórjuk.
Az almatölteléket ráhelyezzük és a másik tésztalappal befedjük.
Ezt a tésztalapot is villával megszurkáljuk.
Előmelegítet sütőbe helyezve 200 C-on kb 45 perc alatt készre sütjük.
A kész almás porlós ha kicsit meghűlt, szeleteljük. Tetejét porcukorral meghintjük, így kínáljuk
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
A nutellát egy tálban kissé megolvasztjuk, hogy egyszerűbb legyen vele a munka. Beleütünk egy L-es tojást, és alaposan elkeverjük a kettőt. Ezután belegyúrjuk a lisztet, majd egyfo...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta összeállitása után 2-3 órát pihentetjük. Középmeleg sütőben kb 1 órát sütjük.
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Kakaós piskótát készítünk a hagyományos módon a 6 tojásból, a lisztből, a cukorból, a kakaóból és a sütőporból. 2. Egy 30 × 20 cm-es tepsit béleljünk ki zsírpapírral, 180°C-...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA palacsinta tésztát kikeverjük, a bodza virágát beletépjük, és a palacsintát a szokásos módon megsütjük. Fahéjas reszelt almával megtöltjük. Az öntethez a vajat megolvasztjuk, a l...
Elkészítési idő: 1 Nehézség: Könnyű