Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Gluténmentes kenyér Alfa-mixből


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


- 35 dkg Alfa-mix lisztkeverék
- 3,5 dl víz
- 2,5 dkg friss élesztő (vagy 35 dkg liszthez való instant élesztő)
- 2 kávéskanál cukor
- 1 kávéskanál só
- 1 evőkanál zsír (vagy étolaj)
- ízlés szerint szezámmag és lenmag a szóráshoz (nem kötelező)
- kevés étolaj és víz a kenéshez

Elkészítés:


- A vizet kézmelegre langyosítsuk meg (ne legyen melegebb, mert leforrázzuk az élesztőt!), és keverjük el benne az élesztőt és a cukrot. Ha pár perc elteltével egy mozgékony, halkan sistergő, habos tetejű folyadékunk lesz, akkor az élesztőnk működik, bátran felhasználhatjuk.
- Egy tálban keverjük el a lisztet, a zsírt (vagy olajat) és a sót, majd öntsük hozzá az élesztős vizet. Az egészet keverjük egynemű tésztává. Ha kézzel vagy géppel csak addig keverjük, amíg egynemű nem lesz, akkor egy kissé tömörebb, jobban szelhető és kenhető kenyerünk lesz. Ha géppel 5-10 perc alatt nagy fordulaton jó alaposan kidolgozzuk, akkor egy habkönnyű kenyeret sütünk, amit célszerű nagy, kenyérvágó késsel szeletelni. Frissen nagyon finom, pár nap után kicsit porladós. A képeken ez utóbbi változat van. (A 2-3 perces gépi dagasztás az arany középút)
- Tegyük a tésztánkat egy olajjal kikent sütőformába. Én erre egy 2,5 literes ovális jénait használtam. Egy folyton vizesített ecsettel jó alaposan elsimítottam a felületét, majd megszórtam szezámmaggal és lenmaggal. 2-3 centis mélységben be is lehet vágni pár helyen a felületet.
- Nyári melegben csak simán a konyhaasztalra téve körülbelül a 2-2,5-szeresére kelesztettem. Télen le lehet takarni konyharuhával és be lehet dugni a paplan alá. Más kelesztési módok is tökéletesen megfelelnek.
- A megkelt tésztát óvatosan lekentem vízzel (lehet olajjal is, ízlés dolga), vigyázva, hogy a magokat ne lökdössem le.
- 200 fokos sütőben 40-45 perc alatt szép barnára sütöttem (a sütők és a sütési idők között lehet némi különbség, tehetünk tűpróbát). Bátrabbak 30-35 perc elteltével óvatosan megfordíthatják, és onnantól fejjel lefelé süthetik tovább (nagyon óvatosan tegyük, lehetőleg hővédő kesztyűben!)
- A megsült kenyeret tegyük nedvszívó papírokkal letakart rácsra kihűlni.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Hideg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Azeri hideg joghurtleves zöldfűszerekkel és csicseri
Azeri hideg joghurtleves zöldfűszerekkel és csicseri

A joghurtot csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a vizet vagy hideg alaplevet, hogy folyékony állagot kapjunk. Sózzuk, borsozzuk. Beleszórjuk a felkockázott uborkákat, az újhagy...

Elkészítési idő: 30 p
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres
tejszínes gyümölcsleves főzés nélkül
tejszínes gyümölcsleves főzés nélkül

Megvárjuk, hogy a mirelit gyümölcs kiolvadjon. A kiolvadt gyümölcs levét, a konzervből a cukros levet, a narancs levet és a tejszínt összeöntjük. Hozzáadjuka vaníliás cukrot és a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: eva szucs
túrós süti
túrós süti

A hozzávalókat a felsorolás sorrendjében a keverő tálba téve kikeverjük. Az így kapott masszát a kivajazott (lisztezni nem kell!), magas falú tepsibe öntjük. A tepsit néhányszor a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Tari Éva
Gesztenyés torta
Gesztenyés torta

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk