A kerti sarkantyúka dekoratív eleme lehet az erkélyeknek, ám nem csak dísznek jó: természetes antibiotikum, amely sebgyógyításra, gyulladáscsökkentésre, de még hajápolásra is használható.
Sokféle név, többféle jó tulajdonság
Hívják kapucinusvirágnak, pücülőnek, sárogsarkantyúnak és sarkantyúvirágnak is, bár az utóbbi már egy másik virágot jelöl.
Maradva az eredeti nevénél, a kerti sarkantyúka nagyon hasznos és könnyen gondozható növény.
Európai elterjedéséért a spanyol hódítóknak lehetünk hálásak, akik Peruból hozták el, mint ismert gyógynövényt.
Már akkoriban is felfigyeltek a sarkantyúka csíraölő hatására, amelynek köszönhetően a növény a kerti kártevők elűzésére, de akár az egészség megőrzésére is használható.A kerti sarkantyúka előnye továbbá, hogy kezdő kertészek is nevelhetik, hiszen nem igényel különleges gondoskodást, emiatt gyakran a kertek álomvirágának is nevezik.
Jótékony hatásai mellett látványnak sem utolsó: piros vagy sárga virágainak és kerek leveleinek köszönhetően akár a kiskertnek, akár az erkélynek méltó dísze lehet.
Természetes antibiotikum C-vitaminnal és vassal
A sarkantyúka minden föld feletti része ehető.
Levelei májustól egészen őszig szedhetőek és megmosva egyszerűen szendvicsre vagy a salátába ajánlott tenni.
Íze picit kesernyés, mustárolaj-tartalma miatt pedig kicsit a mustáréra emlékeztet.
A leveleket felaprítva szószokba, mártásokba is lehet keverni, de akár sarkantyúkás omlett is készíthető belőle.
Virága is ugyanígy ehető, íze inkább a retekére hajaz, így sajttálakat, salátákat szoktak díszíteni vele.
A virágbimbókat ecetes-sós lében tartósítva akár fűszeres csemegét is készíthet vele.
A növény gyógyhatása viszont csak nyersen fogyasztva érvényesül:
növényi antibiotikum-, kálium- és illóolajtartalma jelentős, továbbá vérképző, fertőtlenítő, sebgyógyító és köptető hatású.
A magja például olyan antibiotikumot tartalmaz, amely a bélflóra károsítása nélkül öli meg a légzőszervi panaszokat okozó baktériumokat.
Kismértékben étvágygerjesztő és hashajtó hatású, de kivonatával a gyulladt bőrt és a korpás fejbőrt is gyógyítják, valamint a hajnövekedésben is segít.
A sarkantyúka fogyasztásával még C-vitaminhoz és vashoz is hozzájuthat a szervezete és egyes húgyúti fertőzések ellen is hatásos.
A sós vízben félpuhára főtt karfiolt lecsepegtetjük. Ezalatt elkészítjük a tölteléket a következőképpen: Olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát, rátesszük a dará...
Elkészítési idő:A karfiolt fél puhára főztem. Hagytam kihűlni, majd tejföllel, tojással, liszttel, sóval, apróra vágott petrezselyemzölddel és reszelt füstölt sajttal összekevertem.A csirkemelle...
Elkészítési idő: