A kerti sarkantyúka dekoratív eleme lehet az erkélyeknek, ám nem csak dísznek jó: természetes antibiotikum, amely sebgyógyításra, gyulladáscsökkentésre, de még hajápolásra is használható.
Sokféle név, többféle jó tulajdonság
Hívják kapucinusvirágnak, pücülőnek, sárogsarkantyúnak és sarkantyúvirágnak is, bár az utóbbi már egy másik virágot jelöl.
Maradva az eredeti nevénél, a kerti sarkantyúka nagyon hasznos és könnyen gondozható növény.
Európai elterjedéséért a spanyol hódítóknak lehetünk hálásak, akik Peruból hozták el, mint ismert gyógynövényt.
Már akkoriban is felfigyeltek a sarkantyúka csíraölő hatására, amelynek köszönhetően a növény a kerti kártevők elűzésére, de akár az egészség megőrzésére is használható.A kerti sarkantyúka előnye továbbá, hogy kezdő kertészek is nevelhetik, hiszen nem igényel különleges gondoskodást, emiatt gyakran a kertek álomvirágának is nevezik.
Jótékony hatásai mellett látványnak sem utolsó: piros vagy sárga virágainak és kerek leveleinek köszönhetően akár a kiskertnek, akár az erkélynek méltó dísze lehet.
Természetes antibiotikum C-vitaminnal és vassal
A sarkantyúka minden föld feletti része ehető.
Levelei májustól egészen őszig szedhetőek és megmosva egyszerűen szendvicsre vagy a salátába ajánlott tenni.
Íze picit kesernyés, mustárolaj-tartalma miatt pedig kicsit a mustáréra emlékeztet.
A leveleket felaprítva szószokba, mártásokba is lehet keverni, de akár sarkantyúkás omlett is készíthető belőle.
Virága is ugyanígy ehető, íze inkább a retekére hajaz, így sajttálakat, salátákat szoktak díszíteni vele.
A virágbimbókat ecetes-sós lében tartósítva akár fűszeres csemegét is készíthet vele.
A növény gyógyhatása viszont csak nyersen fogyasztva érvényesül:
növényi antibiotikum-, kálium- és illóolajtartalma jelentős, továbbá vérképző, fertőtlenítő, sebgyógyító és köptető hatású.
A magja például olyan antibiotikumot tartalmaz, amely a bélflóra károsítása nélkül öli meg a légzőszervi panaszokat okozó baktériumokat.
Kismértékben étvágygerjesztő és hashajtó hatású, de kivonatával a gyulladt bőrt és a korpás fejbőrt is gyógyítják, valamint a hajnövekedésben is segít.
A sarkantyúka fogyasztásával még C-vitaminhoz és vashoz is hozzájuthat a szervezete és egyes húgyúti fertőzések ellen is hatásos.
A sajtot lereszeljük és egy tálba tesszük. Hozzá ütjük a tojást, megszórjuk a liszttel, és tiszta kézzel pár pillanat alatt összedolgozzuk a masszát. Vizes kézzel kicsi diónyi la...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Melegítsük elő a sütőt 180 C-ra (ha van légkeveréses opció, azt is állítsuk be). 2. Egy tálba öntsük a zabpelyhet, kókuszforgácsot és magokat, míg egy másik tálban keverjük öss...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűA kenyereket megkenjük vékonyan a vajjal és sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. A húsos tarját egész vékony csíkokra vágjuk, a hagymaszárat apró darabokra, a sárga paprikát kise...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojást összekeverjük a tejjel, sózzuk. Beleteszünk szíraz kenyereket, picit hagyjuk benne ázni, majd kevés olajon mind a két felét megsütjük.
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz