menu

Családireceptkönyv.hu

19. Madre- kovász nevelés 5 napos


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


A nevelés akkor tart 5 napig, ha reggel kezdünk hozzá, ugyanis 12 és 24
órás intervallumok követik egymást.
Szükséges lesz:
1. rétesliszt
2. Olivaolaj
3. 1 tk méz
4. víz
5. 7 dl-es befőttes üveg
1. nap
10 dkg rétesliszt
50 ml víz
1 tk olivaolaj
1 tk méz
A langyos vizet, olivaolajat és a mézet elkeverjük egymással.
Hozzágyúrjuk a lisztet. Akkor jó a tészta, ha olyan állagú, hogy elválik a
kezünktől. Szükség esetén adhatunk hozzá kevés lisztet. Alaposan
összegyúrjuk, golyót formázunk belőle és a befőttes üvegünkbe
ügyeskedjük. Meleg helyre tesszük: legjobb, ha 25-27 fokot biztosítunk
neki, akár langyos konvektoron, zárt mikróban egy üveg meleg víz
társaságában, hűtőtáskában, szintén meleg vizes palack mellett stb. A
lényeg, hogy 30 fok fölé ne menjen a hőmérséklet. A csavaros tetőt
lehetőleg ne húzzuk szorosra, elég lazán rátekerni. - most várunk 24
órát.
2. nap
10dkg kovászkezdemény,
10 dkg liszt,
50 ml víz
A tegnapi kovászunkból 10 dkg-ot összegyúrunk a vízzel és a liszttel
ismét gombóccá, üvegbe tesszük, tetőt rácsavarjuk és most 12 órát
hagyjuk pihenni.
12 óra múlva:
10 dkg kovász
50 ml víz
10 dkg liszt
Ismét gombócot gyúrunk belőlük. 12 órát pihenni hagyjuk.
3. nap - Madre enni kér
10 dkg kovászt kiveszünk, kap
10dkg lisztet,
50ml vizet.
Összegyúrjuk gombóccá, és 24 órát pihen, Remélhetőleg mindenkinél
beindult mostanra
4. nap
10 dkg kovász
50 ml víz,
10 dkg liszt.
Gombóccá gyúrjuk, üvegbe tesszük, ezután 12 órát pihen.
Amint az üvegen látszik, Madre éhezik 12 óra után.
10 dkg kovászt kiveszünk,
50 ml vizet
10 dkg lisztet adunk hozzá.
Gombóccá gyúrva visszatesszük az üvegbe. Most 24 órát pihen.
5. nap
10 dkg kovász,
50 ml víz,
10 dkg liszt
Összegyúrjuk gombóccá, visszatesszük az üvegbe, majd kb. 6 órát
pulton hagyjuk. Ezután süthetünk vele, önállóan is elég erős lesz.
- Ami a további sorsát illeti, használjuk úgy, mint más kovászt. Kb. 20-
30% kovásszal dolgozzunk az össz-lisztünkhöz képest.
- Tárolhatjuk hűtőben, ha ritkábban sütünk, elég sütés előtt kétszer
frissíteni.
- Akkor kell etetni, ha a szintje láthatóan visszaesett az üvegben.
- Ha túl sokáig nem frissítettük, elgyengülhet. Ilyenkor adjunk neki egy
tk. mézet egyszeri alkalommal.

Elkészítés:


A nagyí kovászos kenyere fájlok

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Veres
spenót fajtái Spenótkörkép: vas, nitrit, oxálsav
spenót fajtái Spenótkörkép: vas, nitrit, oxálsav

Az oxálsav veszélyei Az, hogy az oxálsav megnehezíti a spenótban lévő vas felszívódását, csak az egyetlen hátránya: ez nemcsak a vasat, hanem a kalciumot is megköti, amiért túlz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: RECEPTEK
HÁZI CSOKOLÁDÉ
HÁZI CSOKOLÁDÉ

5 dkg cukor 7 dkg tea vaj 1,5- dl tejszín 0,5 dl menta szirup... elhagyható.. vagy bármilyen sűrű szörpre cserélhető ezeket felteszem a tűzre... egy nagyon jó sűrű szirupot fő...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar KARFIOLFELFUJT
KARFIOLFELFUJT

Sós vízben főzzük puhára a karfiolrózsákat, majd tegyük őket tűzálló edénybe. A tojások fehérjét válasszuk szét a sárgájától, és verjük habbá őket. A vajat olvasszuk fel, ha forró...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Maria
Maresz Túró gombóca
Maresz Túró gombóca

A túrót és tojásokat és búzadarát és cukrot jól kikeverni és állni hagyni, 5- 10 percet, hogy a dara jól felszívja a tojások sárgáját. Addig meglehet csinálni a pirított zsemlem...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk