menu

Családireceptkönyv.hu

Melyik zöldféle hasznosul jobban nyersen, ill. főzve


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hogyan együk a zöldségeket, melyiket érdemes nyersen és melyiket érdemes főtt ételben fogyasztani? A sok értékes tápanyag közül, amit a zöldségek tartalmaznak, némelyek akkor hasznosulnak a legjobban, ha nyersen fogyasztjuk el őket, némelyek meg akkor, ha inkább főtt ételben kerülnek elénk. A paradicsom például főzve jobb. Fogyasztási kalauz következik zöldség kedvelőknek.

Elkészítés:


Hagyma
A hagymafélék (zöld-, lila-, vörös) egyes hatóanyagai nyersen hasznosulnak jobban, mások pedig főzéssel. Szóval, hogy ha hagymát hagymával eszel, mint Kabos Gyula a híres filmben, akkor biztosan jól jársz. Étvágyjavító, gyulladáscsökkenő hatása mindig van, a lila és vöröshagymában több értékes anyag van, mint a fehér színűekben. A hagyma 5 percnél tovább tartó hevítés után veszíteni kezdi értékes anyagait.

Brokkoli

Meglepő módon a brokkoli nyersen a jobb. A főzéssel inaktiválódik az az enzim, mely például a májat tisztítja meg a karcinogén anyagoktól vagy véd a gyomorfekélytől. A keresztesvirágúak családjába tartozó zöldségek, mint a brokkoli, a karfiol, a kelbimbó, a káposzta és a nálunk még nem annyira divatos leves kel, mind olyan zöldségek, melyek nyersen és főzve is igen hasznosak. A főzéssel „begyorsíthatók” egyes tápanyagok, melyek szintén benne vannak ezekben a zöldségekben, és jó hatással vannak a szervezetünkre. Aki nem tud megbarátkozni a nyers ételekkel, az próbálkozzon kíméletes gőzöléssel vagy pár perces párolással.

Cékla

Lehetőleg nyersen együk, a főzéssel az értékes vitaminjainak 30 százalékát rögtön elveszti (A-, B1-, B2- és C- vitamint tartalmaz, ásványi anyagok közül pedig folsavat, foszfort, ként, nátriumot, káliumot valamint magnéziumot). Méregtelenítő, májvédő és vérképző hatását nyersen fogyasztva fejti ki legjobban. Finomra reszelve, salátaként ajánljuk.

Gomba

A gombából sütés, főzés, grillezés közben szabadul fel több hasznos kálium.

Paprika

C-vitamin tartalma csak nyersen fogyasztva hasznosul, főzéssel, sütéssel elvész.

Spenót

Párolva fogyasszuk: a főzés révén több vasat, kalciumot és magnéziumot tudunk hasznosítani belőle. A nyers zsenge spenót salátának is jó, de csontépítő kalcium tartalmát a főzés után jobban tudja hasznosítani a szervezet. Kevés gőzölés elég a spenótnak, csak addig főzzük, amíg a levelek egy kissé összeesnek.

Paradicsom

Főzve egészségesebb. A hőkezelt paradicsomból sokkal könnyebben szívódik fel a rákos betegségek megelőzésében fontos szerepet játszó likopin. A más krónikus betegségek megelőzését is segítő likopinból többet tudunk magunkévá tenni, ha a paradicsomos ételt egy kis olajjal készítjük el, a grillezett, sült paradicsomos ételeket részesítsük előnyben.

Sárgarépa

A nyers sárgarépa polifenoljai segítenek megelőzni a rákos betegségeket és a szívünkre is jól hatnak. Főzéssel ezek az antioxidánsokhoz hasonló vegyületek lebomlanak, akárcsak a répában rejtőzködő drága vitaminok. Ugyanakkor azt is mondják, hogy a főtt répából több béta-karotin használható, mint a nyersből, ez a vitamin az A-vitamin elő vitaminja, mely a látásunk egészségét segíti. Egy biztos: a sárgarépa nyersen és főzve is ajánlott zöldségféle.

Fokhagyma

Sütés-főzés közben jelentősen csökken a fokhagyma allicin tartalma, ezért azt javasolják, hogy a főzés végén adjuk csak az ételhez, így az íze is jól fog érződni, és a hatóanyagtartalma is megmarad. A fokhagyma vegyületei segítenek az erek egészséget megtartani, bizonyítottan vérnyomáscsökkentő, így szívvédő hatásúak. A főzés minden ilyen vegyületet roncsol, ezért nyers fogyasztás ajánlott. Pirítóssal finom, vagy például sajtkrémbe keverve, tejfölbe, joghurtba reszelve, olívás salátaöntetekbe keverve fogyasztható.

Melyik zöldféle hasznosul jobban nyersen, ill. főzve

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Napraforgó
Napraforgó

A hozzávalókból a kenyértésztánál kissé lágyabb, de nem ragacsos tésztát dagasztunk, majd duplájára kelesztjük. Ezalatt a hagymát a szalámival késes aprítóban összevágjuk, majd a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Túrós  kókuszgolyó
Túrós kókuszgolyó

A hozzávalókat összegyúrjuk. Kis gombócokat formálunk belőle. Meghempergetjük a golyókat a kókuszreszelékben

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sült krumpli
Sült krumpli

A krumplit megpucolom kettévágom, lukat vágok a közepében, belehelyezem a császárszalonna darabokat sózom, borsozom. Sütőpapíron 150 fokon 1 órát sütöm. Lehet bármilyen szalámiva...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Bogi
Nyersanyag főételhez
Nyersanyag főételhez

A zöldhagymát megmossuk, finomra vágjuk, zománcozott lábasba tesszük, és megsózzuk. Hozzáadjuk a felaprított sóskát, a spenótot, a zsenge csalánleveleket és összekeverjük. Leöntjük...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk