60 dkg liszt
15 dkg cukor
1 cs. szalalkáli
1 ek. zsír
1/4 liter tej
Hozzávalók a krémhez
25 dkg cukor,
1 liter tej,
2 dkg kakaó,
4 evőkanál liszt
A lisztben a szalalkálit elkeverjük, majd a zsírral összemorzsoljuk, utána jön a cukor és a tejjel rugalmas tésztát készítünk. 6 egyenlő méretű cipót készítünk belőle.
A tésztát a lehető legvékonyabbra kinyújtjuk, majd tepsi hátán (gáz tepsi méret) világosra sütjük! Vigyázni kell vele, mert ekkor még törékenyek a lapok!
A krémhez a cukrot lábasban karamellizáljuk, (nem szabad megégnie) majd felöntjük 8 dl tejjel és felforraljuk. A lisztet és a kakaót a maradék 2 dl tejjel simára keverjük. A felforrt karamellás tejhez adjuk, és forrásig főzzük, állandó kevergetés mellett.
A kész lapok közül kiválasztjuk a legszebbet – ez lesz a teteje. A forró krémmel megkenjük a lapokat, ügyelve, hogy a teljes méretet felhasználjuk, hiszen a később levágott széle lesz a legkelendőbb a család körében! Az egymásra helyezett lapokat enyhén mindig lenyomkodjuk.
Amint kész a töltés, folpack-kal be szoktam csomagolni, hogy minél hamarabb megpuhuljon – ez kb. 3-4 óra. Ez a sütemény 2-3 napig garantáltan puha marad, természetesen folyamatosan fólia alatt kell tartani (nem alufólia!)!
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A sárgáját kikavarjuk az olajjal és a cukorral, hozzáadjuk a lisztet, a sütőpor is, majd belekeverjük a tojáshabot. K...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesPudingport keverjük el habverővel a tejben. Ezután a tejszínhabot felverve tegyük bele óvatosan. Az edény aljára tedd sorba a kekszeket Aztán kend be a fele vaníliakrémmel. Egy...
Elkészítési idő: 30'+ 1 éjszaka Nehézség: KönnyűA piskótát ( fehérje nélküli) elkészítjük és kisütjük. A tejből és a lisztből sűrű főzöttkrémet készítünk. Kihütjük. A margarint, a vajat és a porcukrot habosodásig kikeverjük....
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: KözepesA tésztát kétfelé vesszük, mindkettőből vékony, tepsiméretű lapot nyújtunk és egyenként megsütjük. Egyiket a tepsi aljába tesszük. A mázhoz a tejben feloldjuk a kávéport, majd a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű