Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Krumplis béles


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1 kg liszt

5 dkg élesztő

1 kk. cukor

víz, amennyit a tészta felvesz (kb. 5-6 dl)



A töltelékhez:

1 kg pityóka (krumpli)

4 db hagyma



3 evőkanál cukor

2 csomag vaníliás cukor

5 db tojás

Elkészítés:


Először a kelt tésztát készítjük el. Az élesztőt a cukorral langyos vízben felfuttatjuk, majd a liszthez adjuk. Annyi langyos vízzel, amennyit a tészta felvesz, közepesen lágy tésztát dagasztunk. Ha a tészta felülete szép sima, és elválik a kéztől, illetve az edény falától, akkor letakarva, szobahőmérsékleten hagyjuk a duplájára kelni.

Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A krumplit megfőzzük, és miután langyosra hűlt, burgonyatörőn áttörjük. A hagymákat felaprítjuk és olajon üvegesre dinszteljük., majd az áttört burgonyába keverjük. Hozzáadjuk a cukrot, a csipet sót, a vaníliás cukrot, majd jól összekeverjük. Megvárjuk, amíg a hagyma kicsit kihűl, majd egyenként hozzákeverjük a tojásokat. Semmiképpen ne adjuk addig a töltelékhez a tojást, amíg a hagyma nem hűlt ki.

Ezután tépjünk egy zsemlényi gombócot a megkelt tésztából, cseppentsünk egy pici olajat a közepébe, hogy ne ragadjon le, és nyújtódeszkán kör alakúra és jó vékonyra nyújtsuk ki. Ezután egyenletesen kenjük meg a krumplis töltelékkel, kb. 2 centi vastagon, és a tészta széleit hajtsuk be középre, majd kicsit nyomjuk be, hogy megtartsa a tölteléket. Vigyázzunk, lehetőleg ne szakadjon el a tésztánk. Olajozott tepsibe helyezzük a megtöltött batyukat, és előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük. (Ha kimarad a kelt tésztából, akkor kis kalácsokat is készíthetünk belőle.)

Krumplis béles

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sós sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Andrea
Sajtos csiga (élesztő nélkül)
Sajtos csiga (élesztő nélkül)

A tészta hozzávalóit egy tálban összegyúrjuk, a töltelék hozzávalóit egy másikban krémesre keverjük. A tésztát enyhén lisztezett deszkán vékonyra (2-3 mm-re) kinyújtjuk, megkenjük...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Hajni
Sajtos croissant
Sajtos croissant

Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet, cukrot, tojásokat, kefirt, olajat pogácsa keménységűre gyúrjuk, hozzáadjuk az élesztőt. 8 cipót készítünk, és 8 nagy lapos...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Erika
,omlós sós
,omlós sós

A lisztet összekeverem a sütőporral és az élesztővel, elmorzsolom a margarinnal és a zsírral, majd hozzáadom a tojássárgáját, a tejfölt és a sót. Jól begyúrom, majd kinyújtom, megk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Kosárka - Pikáns kosárkák
Kosárka - Pikáns kosárkák

1. A lisztből, a vajból, a tojásból és a sóból omlós tésztát gyúrok. 2. Folpackba csomagolva a hűtőben pihentetem addig, amíg elkészítem a tölteléket. 3. A hagymát és a szal...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk