Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Krumplis béles


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1 kg liszt

5 dkg élesztő

1 kk. cukor

víz, amennyit a tészta felvesz (kb. 5-6 dl)



A töltelékhez:

1 kg pityóka (krumpli)

4 db hagyma



3 evőkanál cukor

2 csomag vaníliás cukor

5 db tojás

Elkészítés:


Először a kelt tésztát készítjük el. Az élesztőt a cukorral langyos vízben felfuttatjuk, majd a liszthez adjuk. Annyi langyos vízzel, amennyit a tészta felvesz, közepesen lágy tésztát dagasztunk. Ha a tészta felülete szép sima, és elválik a kéztől, illetve az edény falától, akkor letakarva, szobahőmérsékleten hagyjuk a duplájára kelni.

Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A krumplit megfőzzük, és miután langyosra hűlt, burgonyatörőn áttörjük. A hagymákat felaprítjuk és olajon üvegesre dinszteljük., majd az áttört burgonyába keverjük. Hozzáadjuk a cukrot, a csipet sót, a vaníliás cukrot, majd jól összekeverjük. Megvárjuk, amíg a hagyma kicsit kihűl, majd egyenként hozzákeverjük a tojásokat. Semmiképpen ne adjuk addig a töltelékhez a tojást, amíg a hagyma nem hűlt ki.

Ezután tépjünk egy zsemlényi gombócot a megkelt tésztából, cseppentsünk egy pici olajat a közepébe, hogy ne ragadjon le, és nyújtódeszkán kör alakúra és jó vékonyra nyújtsuk ki. Ezután egyenletesen kenjük meg a krumplis töltelékkel, kb. 2 centi vastagon, és a tészta széleit hajtsuk be középre, majd kicsit nyomjuk be, hogy megtartsa a tölteléket. Vigyázzunk, lehetőleg ne szakadjon el a tésztánk. Olajozott tepsibe helyezzük a megtöltött batyukat, és előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük. (Ha kimarad a kelt tésztából, akkor kis kalácsokat is készíthetünk belőle.)

Krumplis béles

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sós sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Napokig puha pogácsa
Napokig puha pogácsa

Az élesztőt belemorzsoljuk a cukros langyos tejbe. Amíg az élesztő felfut, kimérjük a lisztet, leszitáljuk, és elmorzsoljuk benne a margarint vagy vajat. Hozzáadj...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
Joghurtos-sajtos pogácsa
Joghurtos-sajtos pogácsa

A sajtokat lereszelem, tojást a tejjel villával felverem. Gyúródeszkára szitálom a lisztet, elmorzsolom benne a vajat. A sajt kivételével a többi hozzávalóval, valamint a felver...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Monamari
Gyors sajtos rúd
Gyors sajtos rúd

A sütőt 180 fokra bekapcsoltam, a tészta hozzávalóit összegyúrtam, és egy lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtottam. A tetejét megkentem 1 felvert tojással, ráreszeltem a sajto...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anna
Sajtos rudacskák (Limarától)
Sajtos rudacskák (Limarától)

Tálba tesszük a lisztet, elkeverjük a sóval és elmorzsoljuk benne a margarint. Felverjük a tojást, egy pohárba mérjük az ecetet és a vizet. Hozzáadjuk a liszthez. Gyors mozdulatokk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk