Családireceptkönyv.hu

Krumplis béles


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1 kg liszt

5 dkg élesztő

1 kk. cukor

víz, amennyit a tészta felvesz (kb. 5-6 dl)



A töltelékhez:

1 kg pityóka (krumpli)

4 db hagyma



3 evőkanál cukor

2 csomag vaníliás cukor

5 db tojás

Elkészítés:


Először a kelt tésztát készítjük el. Az élesztőt a cukorral langyos vízben felfuttatjuk, majd a liszthez adjuk. Annyi langyos vízzel, amennyit a tészta felvesz, közepesen lágy tésztát dagasztunk. Ha a tészta felülete szép sima, és elválik a kéztől, illetve az edény falától, akkor letakarva, szobahőmérsékleten hagyjuk a duplájára kelni.

Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A krumplit megfőzzük, és miután langyosra hűlt, burgonyatörőn áttörjük. A hagymákat felaprítjuk és olajon üvegesre dinszteljük., majd az áttört burgonyába keverjük. Hozzáadjuk a cukrot, a csipet sót, a vaníliás cukrot, majd jól összekeverjük. Megvárjuk, amíg a hagyma kicsit kihűl, majd egyenként hozzákeverjük a tojásokat. Semmiképpen ne adjuk addig a töltelékhez a tojást, amíg a hagyma nem hűlt ki.

Ezután tépjünk egy zsemlényi gombócot a megkelt tésztából, cseppentsünk egy pici olajat a közepébe, hogy ne ragadjon le, és nyújtódeszkán kör alakúra és jó vékonyra nyújtsuk ki. Ezután egyenletesen kenjük meg a krumplis töltelékkel, kb. 2 centi vastagon, és a tészta széleit hajtsuk be középre, majd kicsit nyomjuk be, hogy megtartsa a tölteléket. Vigyázzunk, lehetőleg ne szakadjon el a tésztánk. Olajozott tepsibe helyezzük a megtöltött batyukat, és előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük. (Ha kimarad a kelt tésztából, akkor kis kalácsokat is készíthetünk belőle.)

Krumplis béles

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sós sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Leveles tepertős pogácsa
Leveles tepertős pogácsa

s (őrölt) só A tetejére 1 db tojás (közepes, "M"-es méretű) Elkészítés 215 perc A langyos, cukros tejbe belemorzsoljuk és felfuttatjuk az élesztőt. Egy tálba tesszük a li...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kemencés lángos
Kemencés lángos

A hozzávalókból kelt tésztát készítünk. Duplájára kelesztjük langyos helyen. Ha megkelt ketté osztjuk, két tepsit kiolajozunk és belesimítjuk a tésztát. Megkenjük a fokhagymás, bor...

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Dini
Kombe
Kombe

Az élesztőt morzsoljuk egy kisebb lábosba. A vizet melegítsük langyosra, keverjük el benne a cukrot és öntsük rá az élesztőre. Letakarva hagyjuk felfutni. A lisztet vegyítsük össze...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Fokhagymás ropogós
Fokhagymás ropogós

A hozzávalókat összegyúrjuk, és két cipót készítünk belőle. Lisztezett felületen 2 mm vastagra nyújtjuk őket. Mindegyiket vékonyan megkenjük az olajban elkevert fokhagymával, és fo...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk