1 kg liszt
5 dkg élesztő
1 kk. cukor
víz, amennyit a tészta felvesz (kb. 5-6 dl)
A töltelékhez:
1 kg pityóka (krumpli)
4 db hagyma
só
3 evőkanál cukor
2 csomag vaníliás cukor
5 db tojás
Először a kelt tésztát készítjük el. Az élesztőt a cukorral langyos vízben felfuttatjuk, majd a liszthez adjuk. Annyi langyos vízzel, amennyit a tészta felvesz, közepesen lágy tésztát dagasztunk. Ha a tészta felülete szép sima, és elválik a kéztől, illetve az edény falától, akkor letakarva, szobahőmérsékleten hagyjuk a duplájára kelni.
Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A krumplit megfőzzük, és miután langyosra hűlt, burgonyatörőn áttörjük. A hagymákat felaprítjuk és olajon üvegesre dinszteljük., majd az áttört burgonyába keverjük. Hozzáadjuk a cukrot, a csipet sót, a vaníliás cukrot, majd jól összekeverjük. Megvárjuk, amíg a hagyma kicsit kihűl, majd egyenként hozzákeverjük a tojásokat. Semmiképpen ne adjuk addig a töltelékhez a tojást, amíg a hagyma nem hűlt ki.
Ezután tépjünk egy zsemlényi gombócot a megkelt tésztából, cseppentsünk egy pici olajat a közepébe, hogy ne ragadjon le, és nyújtódeszkán kör alakúra és jó vékonyra nyújtsuk ki. Ezután egyenletesen kenjük meg a krumplis töltelékkel, kb. 2 centi vastagon, és a tészta széleit hajtsuk be középre, majd kicsit nyomjuk be, hogy megtartsa a tölteléket. Vigyázzunk, lehetőleg ne szakadjon el a tésztánk. Olajozott tepsibe helyezzük a megtöltött batyukat, és előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük. (Ha kimarad a kelt tésztából, akkor kis kalácsokat is készíthetünk belőle.)
Az élesztőt belemorzsoljuk a cukros langyos tejbe. Amíg az élesztő felfut, kimérjük a lisztet, leszitáljuk, és elmorzsoljuk benne a margarint vagy vajat. Hozzáadj...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűA sajtokat lereszelem, tojást a tejjel villával felverem. Gyúródeszkára szitálom a lisztet, elmorzsolom benne a vajat. A sajt kivételével a többi hozzávalóval, valamint a felver...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sütőt 180 fokra bekapcsoltam, a tészta hozzávalóit összegyúrtam, és egy lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtottam. A tetejét megkentem 1 felvert tojással, ráreszeltem a sajto...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTálba tesszük a lisztet, elkeverjük a sóval és elmorzsoljuk benne a margarint. Felverjük a tojást, egy pohárba mérjük az ecetet és a vizet. Hozzáadjuk a liszthez. Gyors mozdulatokk...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű