Családireceptkönyv.hu

Lapótya – almával töltött fánk


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 2 tojás, csipetnyi só, 4 dl tej, 5 dkg vaj, 4 evőkanál étolaj, 10 dkg cukor. A töltelékbe: 1,5 kg alma, 2 teáskanál őrölt fahéj, 6 evőkanál cukor. A sütéshez étolaj. A tetejére fahéjas porcukor.

Elkészítés:


Két dl langyos tejbe teszünk egy evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, míg megkel. A lisztet tálba szitáljuk, beletesszük a puha vajat, az étolajat, a megmaradt cukrot, csipetnyi sót, két tojást, és a megkelt élesztős tejjel elkezdjük dagasztani. Közben apránként a többi tejet is beleöntjük, és simára kidolgozzuk a tésztát. Amikor már szép sima, meglisztezzük, és konyharuhával letakarva fél óráig pihentetjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. Az almákat megtisztítjuk, és lereszeljük. Fahéjat, cukrot ízlés szerint adunk hozzá, és összekeverjük.
A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán kézzel széthúzzuk, majd négyzetekre vágjuk. Mindegyik közepébe egy-egy evőkanál almás tölteléket halmozunk, félbehajtjuk, majd a kis párnácskák széleit gondosan lenyomjuk, nehogy sütés közben kiszökjön a lapótya tartalma.
Forró olajban mindkét oldalán szép pirosra sütjük, és fahéjas porcukorral megszórjuk.

Lapótya – almával töltött fánk

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Hagyományos húsvéti kalács (Gábor a pék)
Hagyományos húsvéti kalács (Gábor a pék)

1. Tészta dagasztása szobahőmérsékletű alapanyagokból a vaj/margarin utólagos hozzáadásával 2. Tészta érés: 35 perc 3. Tészta osztása: 14 x 125g, majd az elosztott tészták gömböl...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Mákos ködmönujj
Mákos ködmönujj

Elkészítése: Az élesztőt langyos, kevésbé cukor tejben felfuttatjuk. Egy tálban a lisztet, a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojásokat, pici sót, a felfuttatott élesztőt,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres Gabi
Tökfőzelék
Tökfőzelék

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres Gabi
Sült csirkemáj karamellizált körtével
Sült csirkemáj karamellizált körtével

Egy serpenyőt veszek elő, amiben szárazon megpirítom a piták mindkét oldalát.Közben egy másik serpenyőben a vaj felét felforrósítom, egy-két kiskanálnyi barnacukrot szórok rá és ez...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk