menu

Családireceptkönyv.hu

Lapótya – almával töltött fánk


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 2 tojás, csipetnyi só, 4 dl tej, 5 dkg vaj, 4 evőkanál étolaj, 10 dkg cukor. A töltelékbe: 1,5 kg alma, 2 teáskanál őrölt fahéj, 6 evőkanál cukor. A sütéshez étolaj. A tetejére fahéjas porcukor.

Elkészítés:


Két dl langyos tejbe teszünk egy evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, míg megkel. A lisztet tálba szitáljuk, beletesszük a puha vajat, az étolajat, a megmaradt cukrot, csipetnyi sót, két tojást, és a megkelt élesztős tejjel elkezdjük dagasztani. Közben apránként a többi tejet is beleöntjük, és simára kidolgozzuk a tésztát. Amikor már szép sima, meglisztezzük, és konyharuhával letakarva fél óráig pihentetjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. Az almákat megtisztítjuk, és lereszeljük. Fahéjat, cukrot ízlés szerint adunk hozzá, és összekeverjük.
A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán kézzel széthúzzuk, majd négyzetekre vágjuk. Mindegyik közepébe egy-egy evőkanál almás tölteléket halmozunk, félbehajtjuk, majd a kis párnácskák széleit gondosan lenyomjuk, nehogy sütés közben kiszökjön a lapótya tartalma.
Forró olajban mindkét oldalán szép pirosra sütjük, és fahéjas porcukorral megszórjuk.

   Lapótya – almával töltött fánk

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Veres Gabi
Tormás sonkatekercs
Tormás sonkatekercs

Az aszpikhoz kb. 8 deci vizet egy lábasba töltünk, a leveskockát belemorzsoljuk vagy az ételízesítőt beleszórjuk, az ecettel ízesítjük, 2 percig forraljuk. A zselatint 1-2 percre...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Gitka
Kürtös kalács glutén tej és tojásmentesen
Kürtös kalács glutén tej és tojásmentesen

A tészta elkészítése: A folyadékot meglangyosítottam, az élesztőt kis edénybe morzsoltam, egy csipet cukrot szórtam rá, és ráöntöttem a rizstejjel elkevert vizet. Hagytam...

Elkészítési idő: 50perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar Füstölt sajtos pogácsa
Füstölt sajtos pogácsa

Elkészítés : a hozzávalókat gyúrjuk össze, az élesztőt is csak simán morzsoljuk bele, dolgozzuk könnyű tésztává. Nem kell keleszteni, azonnal dolgozhatunk vele. Ujjnyi vastagsá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Fatörzs kiflik
Fatörzs kiflik

Kevés langyos tejben az élesztőt egy csipet cukor társaságában felfuttatjuk. A többi tejet az olajjal és a tojással együtt a robotgép táljába tesszük. Hozzáöntjük a felfutott éle...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk