menu

Családireceptkönyv.hu

Lapótya – almával töltött fánk


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 2 tojás, csipetnyi só, 4 dl tej, 5 dkg vaj, 4 evőkanál étolaj, 10 dkg cukor. A töltelékbe: 1,5 kg alma, 2 teáskanál őrölt fahéj, 6 evőkanál cukor. A sütéshez étolaj. A tetejére fahéjas porcukor.

Elkészítés:


Két dl langyos tejbe teszünk egy evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, míg megkel. A lisztet tálba szitáljuk, beletesszük a puha vajat, az étolajat, a megmaradt cukrot, csipetnyi sót, két tojást, és a megkelt élesztős tejjel elkezdjük dagasztani. Közben apránként a többi tejet is beleöntjük, és simára kidolgozzuk a tésztát. Amikor már szép sima, meglisztezzük, és konyharuhával letakarva fél óráig pihentetjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. Az almákat megtisztítjuk, és lereszeljük. Fahéjat, cukrot ízlés szerint adunk hozzá, és összekeverjük.
A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán kézzel széthúzzuk, majd négyzetekre vágjuk. Mindegyik közepébe egy-egy evőkanál almás tölteléket halmozunk, félbehajtjuk, majd a kis párnácskák széleit gondosan lenyomjuk, nehogy sütés közben kiszökjön a lapótya tartalma.
Forró olajban mindkét oldalán szép pirosra sütjük, és fahéjas porcukorral megszórjuk.

   Lapótya – almával töltött fánk

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Mákos roló
Mákos roló

A tejet a cukorral felforraljuk, majd a mákot is belekeverjük. Nagyjából 20 percen át főzzük, ha krémes állagúvá vált, levesszük a tűzről. A mazsolát hozzáadjuk, rumaromával ízesít...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar fenyő kalács dióscsigából
fenyő kalács dióscsigából

A tejet a cukor hozzáadásával meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szórjuk, közepébe egy fészket készítünk, beleütjük a tojás sá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Edit
Kétszínű kalács
Kétszínű kalács

,az élesztőt felfuttatom összegyúrom a hozzávalókat és 1 órát kelesztem majd kinyújtom mindkét tésztát alul a fehér ráteszem a barna tésztát és feltekerem, kettévágom és kikent tep...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Tünde
Túrókuglóf
Túrókuglóf

Kettéválasztjuk a tojásokat és áttörjük a túrót. Lereszeljük a narancsok héját, az egyik levét kifacsarjuk. A vajat felolvasztjuk. Fehéredésig keverjük a tojások sárgáját a cuk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk