300 g hladkej múky
200 g polohrubej múky
100 ml oleja
350 ml mlieka
2 žĺtky
1 lyžicu kr. cukru
¾ kocky droždia
1 lyžičku soli
Na náplň:
150-200 g zemiakov
100-120 g masla
1 vajce na potretie
V miske zmiešame teplé mlieko s cukrom a rozdrobeným droždím. Počkáme, kým vyjde kvások a potom pridáme obe múky, soľ, olej a nakoniec aj žĺtky. Vareškou premiešame hmotu,a by sa prísady spojili. Zakryjeme utierkou a necháme niekoľko minút odpočívať – asi 7-10 minút. Potom cesto dôkladne vymiesime, opäť prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť tak, aby cesto zdvojnásobilo svoj objem.
Medzitým si uvaríme zemiaky v šupke, očistíme, nastrúhame a dobre osolíme – ak vám zvýšili zemiaky od obeda, máte o to menej práce. :-)
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku, trochu premiesiem a rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm. Na cesto navrstvíme strúhané zemiaky, nahrubo nastrúhané maslo, preložíme na polovicu a necháme 15 minút podkysnúť. Potom rozvaľkáme a celý postup ešte 2 x zopakujeme – celkovo 3x.
Nakoniec cesto opäť rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a vykrajujeme z neho pohárom jednotlivé pagáčiky. Preložíme na pelch vystlaný papierom na pečenie a kým sa rúra rozohreje, necháme necháme ešte pod utierkou podykysnúť.
Nakoniec potrieme vajíčkom, posypeme soľou, prípadne sezamom či rascou a pečieme, kým povrch nie je zlatistý. Teplota pečenia 190-200 stupňov.
Dagasztás után kb 4 órát kelt, majd átgyúrtam, kicsit kelt ismét. Ketté osztottam, ismét kelesztettem. Jénaiban sült, hideg sütőben indítva 200 fokon. .)
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz olaj kivételével mindent beleraktam a gépbe, és elindítottam a dagasztást. Kb. 5 perc után, mikor már összeáll a tészta, az olajat is hozzá tettem. 20-30 percig kell dagasztani....
Elkészítési idő: 30 perc+keleszt Nehézség: KönnyűKevés langyos, cukros vízben megkelesztjük az élesztőt, majd a hozzávalókból tésztát dagasztunk.Olajozott tálkába tesszük, és duplájára kelesztjük. Ha megkelt, egy sütőpapírral bél...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűhttps://www.facebook.com/Molnarnekonyhaja/
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű