Kb. 5 szem mandula (½ deka)
25 deka őszibarack 1½ deci
1,5%-os zsírtartalmú tej
1½ deci szénsavmentes ásványvíz
1 evőkanál méz (2 deka)
¼ kávéskanál vaníliaaroma
½ citrom frissen reszelt szerecsendió
A mandulát száraz serpenyőben kevergetve illatosra pirítom néhány perc alatt, majd leveszem a tűzről, és félreteszem, hogy kihűljön. Miközben ez megtörténik, összeturmixolom a reggelit. Ehhez a megmosott őszibarackokat meghámozom, kimagozom, és nagyobb darabokra vágva beleteszem a gépbe. Hozzátöltöm a tejet és az ásványvizet, majd rákanalazom a mézet és a vaníliaaromát. Ha ezek már mind a turmixgépben vannak, belereszelem a megmosott citrom héjának a felét meg némi szerecsendiót is, és mehet a menet. Nemes egyszerűséggel: pépesítem a sűrű italt. Ekkor mozsárban durvára töröm a kihűlt, megpirított mandulát, majd a pohárba töltött barackos italt vastagon megszórom vele. Ám ha valakinek úgy esik jobban, hogy beledarálja a folyadékba, az ellen sincs kifogásom. 1 adag lesz belőle.
1. A tejszínt melegítsük a tejjel egy közepes lábasban. Nem kell forrnia! 2. Ezután a cukrot egy kisebb fazékban karamellizáljuk, vagyis kis fokozaton, kevergetés mellett addig me...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1,5 l vízben egy kg cukrot olyan 30 -40 percig sziruppá főzök... ebbe rakom a lereszelt gyömbért kb25-30 dkg körül van... egy kifacsart citrom levét ezzel még főzöm 10 percet.. és...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat krémesre turmixoljuk. Pohárba töltve, szívószállal tálaljuk.
Elkészítési idő: 10 perc Nehézség: KönnyűMinent összeturmixolni.
Elkészítési idő: 15 perc Nehézség: Könnyű