Piskóta lapok hozzávalói:
12 tojás
24 dkg porcukor
24 dkg finom
4 gr sütőpor
Csokis krém:
7 egész tojás
25 dkg kr.cukor
30 dkg főző csoki
5 dkg kakópor
25 dkg teavaj
25 dkg margarin
Pirított cukorhoz:
18 dkg kristály cukor
1 kk teaval
4-5 csepp ecet
z első lépés, hogy tekercses sütőpapirból hajtogatok 8 lapot úgy hogy a 26 cm-s tortasütőmet rá tudjam tenni, majd ceruzával megjelölöm s kinyírom egyszerre a 8 kerek papírt amin a lapokat fogom egyenként sütni. Ez a dobos torta 8 lapból áll. Kell még hozzá 3-4 tepsi.
2 keverést csinállok: 6 tojásból, 12 dkg porcukor, 12 dkg liszt, pici sütőpor, ez hagyományos piskóta tészta alap elkészítése. A tepsikre teszek a kinyírt sütőpapirból és a masszát elosztom 4 fele lehetőleg szépen egyformán elosztva és elsímitva. Egyenként sütöm előmelegített sütőbe kb 10 percig 200 fokon,,,szép színe legyen, vigyázni kell hogy nesüssük barnára mert vékony lapokat kapunk. Még langyosan leszedem róluk a sütőpapirt. 2X ismétlem, így lesz meg a 8 lap. A legszebb lapot félre teszem amire megy a pirított cukor s az megy a torta tetjére.
A pirított cukrot el lehet késziteni mert annak is kikell hülni. 18 dkg kr.cukrot bele teszek egy kissebb lábosba és állandóan keverem közepes tüznél, mikor elolvadt teszek bele 1 KK teavajat és 5 csepp ecetet, átt keverem s öntöm a lapra, símitom késsel s egy hosszú kés felső felét át húzok vajkockán s máris bejelőlöm a pir.cukron a csíkokat, ügyesen kell vele dolgozni mert a pirított cukor gyorsan köt.
Gőzfürdőn álandó keverréssel megfőzöm a tojásokat a cukorral, kb 10 percig, amikor olyan meleg hogy az ujjad nem bírja bele rakom a főző csokit és az átszitált kakaóport, keverem míg elolvad és besürüsödik az egész, majd lehüttöm a csoki krémet.
Egy tálba teszek 30 dkg teavajat s 20 dkg margarint, 20 dkg porcukorral mixerrel habosra keverem.
Amikor már szép sima rakom hozá a kihült csoki krémet s jól összekeverem mixerrel. A krémből hagyok a torta oldalára és a díszítésre, A torta lapokat megtöltöm lehetőleg egyformán a csoki krémmel s a tetejére elhelyezem a pirított cukros lapot. A torta oldalát körbe kenem krémmel s izlés szerint díszítem.
Ez a dobos torta 8 lapból áll s kb 3 kiló. Ha kissebbet sütök ugyanígy készíttem csak a hozzávalók
1/3-val kevesebbet használlok, így 6 lap lesz és kb 2,1kiló a torta.
Egy picit macerásnak tünik, próbáltam aprólékosan leírni,,,de megéri sütni mert isteni finom s nem túl vajas s nem is túl édes!
A tésztához szétválasztjuk a tojásokat. A vajat a cukorral és a sóval krémesre keverjük. Egyenként beledolgozzuk a tojások sárgáját. Összekeverjük a megreszelt csokoládét a szárazo...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűPiskóta: 4 tojássárgáját, 2 kanál porcukorral kikeverem, majd a 4 tojásfehérjét 2 kanál porcukorral habosra verem. 4 kanál lisztet, fél cs sütőporral összevegyítem, majd lazán össz...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűlapok hozzávalóit összegyúrjuk. Tepsi hátoldalán 2 lapot sütünk. Tepsi mérete: 24×39 cm A középső tésztát is ugyanebben a tepsiben sütjük meg. A cukrokat a margarinnal ,reszel...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElég nagy edény kell hozzá, a sima konyhai tál kicsi lesz! A tojásokat összekeverjük a vajjal és a cukorral, majd addig keverjük géppel, amíg a cukor teljesen felolvad. Ekkor ho...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű