Családireceptkönyv.hu

Pávlova citromos


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


6 tojásfehérje
150 g kristálycukor
150 g porcukor
1 teáskanál kukoricakeményítő
1 teáskanál fehérbor ecet
1 teáskanál vaníliaesszencia
A tojásfehérjét egy csipet sóval habbá verjük. Fehéredéskor hozzáadjuk először a kristálycukrot. A porcukrot elkeverjük a kukoricakeményítővel, majd ezt is a már kemény habhoz adjuk, tovább verjük. Hozzáadjuk a borecetet és a vaníliaesszenciát is.
Egy tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral. A habot spatula segítségével egy kb. 25 cm átmérőjű kör méretében szétterítjük. A közepébe kanállal mélyedést formázunk, ezzel helyet készítve a későbbi tölteléknek. 130 fokos sütőben egy órát sütjük, amíg ropogós lesz a felülete és enyhe színt is kap.
Hűlni hagyjuk.

Elkészítés:


a citromkrémhez:
4 kezeletlen héjú citrom finomra reszelt héja és leve
200 g cukor
100 g vaj
3 egész tojás és 1 tojássárgája
A cukrot, a citrom levét és héját és a kisebb darabokra vágott vajat nagy keverőtálba tesszük. A tálat egy fazék forrásba levő víz fölé helyezzük, figyelve arra, hogy a tál alja ne érjen a vízhez. Kézi habverővel kevergetve elolvasztjuk benne a vajat. A tojásokat a tojássárgával együtt egy tálban villával összekeverjük. Hozzáadjuk a citromos-cukros keverékhez. Folyamatosan keverve sűrűre főzzük. Viszonylag lassan kezd el sűrűsödni, kell hozzá türelem. Én először óvatos voltam és csak közepes láng fölött gőzöltem, de aztán bedurvultam, és erős láng fölött, nagy gőzben (ami a tál alatt megfelelő mennyiségű vizet jelent, de továbbra is csak a gőze érheti a z alját!) folytattam a kitartó keverést és így azért felgyorsult a dolog. Amikor már krémes sűrűségű, levesszük a gőzről, de még egy kicsit kevergetjük, amíg kihűl, hogy ne bőrösödjön a teteje. Ebből a mennyiségből két kis üveg lesz, az egyik mehet a Pavlovába, a másikat hűtőben egy-két hétig tarthatjuk. Az az igazság, hogy nagyon jót tesz neki az állás, egy-két nap után összeérnek az ízek és még finomabb lesz. Csak úgy magában el lehet kanalazgatni, de kekszekhez, palacsintákhoz is kiváló.
Nigel Slater receptje.

Trükkök, tippek, praktikák:


A kihűlt Pavlova mélyedésébe belesimítjuk a citromkrém felét. Megszórjuk 50 g serpenyőben enyhén megpirított szeletelt mandulával és pár szem fagyasztott málnával.

Pávlova citromos

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Zsuzsa
Tejszínkrémes barackos finomság sütés nélkül
Tejszínkrémes barackos finomság sütés nélkül

A pudingot, a cukrot és a tejet összekeverjük és megfőzzük, majd kihűtjük. A habot felverjük és belekeverjük a joghurtot és a porcukrot. Ha a puding kihűlt összedolgozzuk vele, maj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Éva
Csokis mandulás ízű és csokoládé
Csokis mandulás ízű és csokoládé

Hagyja a sütőben 180 ° C- Magyarázza két lapot sütőpapírral. Feleannyi csokoládét kis darabokra. Elolvad a csokoládé gőz fölött, és hagyjuk kihűlni. Egy tálban kever...

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Dobos Anna
Kókuszos tekercs - főzött krémmel
Kókuszos tekercs - főzött krémmel

1. A tejet a cukorral felforraljuk egy nagyobb lábasban, levesszük a tűzről és állandó keverés mellett hozzáadjuk a lisztet, csomómentesre keverjük, majd visszatesszük a tűzre és a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Stíriai metélt
Stíriai metélt

A mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. A túrót áttörjük. Fél dl tejfölben elkeverünk 1 tojást és 1 csipet sót. Felteszünk forrni 4 l vizet. Elkészítés: A lisztet el...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk