6 db tojás
1 ek. víz
6 ek. erythritol (porcukor állagú)
5 dkg darált mandula (ha nem eheted, akkor lehet darált napraforgómag is)
3 ek. tápióka keményítő
3 ek. cukrozatlan kakaópor
1 tk. vaníliás édesítő
1 ek. olvasztott kókuszolaj
A töltelékhez:
2,5 dl mandula tej (más tej is jó)
3 ek. gari (cassava dara)
15 dkg datolya (mag nélkül mérve)
1 ek. méz (opcionális)
3 púpozott evőkanál tápióka keményítő
5 dkg durvára tört kesudió
A tetejére:
10 dkg étcsoki (tej-, cukor- és szójamentes)
0,5 dl mandulatejszín (máás paleo tejszín, kókuszkrém is jó)
1 ek. kókuszolaj
1 ek. méz
+
kb 3-4 ek. durvára tört kesudió
A piskótát mindig ugyanezzel a módszerrel készítem, már évek óta sikerrel, igazság szerint ehhez egy erős állványos mixerre van szükség. De természetesen a szétválasztós módszerrel is el lehet készíteni a piskótát, ha valakinek az vált be. Az egész tojásokat a vízzel és a porrá őrölt édesítővel keverd habosra a legmagasabb fokozaton, ez legalább 10-12 percig tart, ezalatt a térfogata a többszörösére nő, sűrű krém lesz belőle. A száraz hozzávalókat vegyítsd el és óvatosan forgasd bele, majd az edény széléről csurgasd bele az olvasztott kókuszolajat és lazán forgasd össze az egészet, ne öntsd az olajat a masszába, mindig csak az edény széléről csurgasd bele. Egy nagyobb tepsit bélelj ki sütőpapírral, öntsd bele a masszát, simítsd el téglalap alakúra, 6 tojáshoz én mindig a legnagyobb tepsit használom, ami befér a sütőmbe. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 18- 20 percig süsd, de ez sütőnként picit változhat. A megsült piskótát fordítsd egy másik tiszta sütőpapírra, húzd le róla a sütőpapírt, amin sült és szorosan tekerd fel, hagyd hűlni, közben ha van időd tekerd ki és vissza 1-2 alkalommal. A töltelékhez a tejet és a datolyát turmixold le, botturmix is jó hozzá. Öntsd egy kis fazékba, keverd bele a garit, a mézet és a tápióka keményítőt, alacsony lángon kevergetve főzd sűrűre. Akkor jó, ha olyasmi nyúlós állaga lesz, mint az igazi karamellnek, ezért kell bele a tápióka keményítő, ettől lesz ilyen. Hagyd kihűlni, majd keverd bele a kesudiót is. A kesudiót én egy vastagabb zacskóba szoktam tenni és nyújtófával áthengergetm többször, így könnyű drabosra törni, mert a kesu elég puha. Tekerd ki a kakaós piskótát, kend meg a kihűlt krémmel, a széléin és a piskóta végén hagyj ki helyet, mert ahogy tekered fel, a krém majd oda fog nyomódni, ha az egészet megkened, akkor ki fog folyni a szélein meg a végén. Szorosan tekerd fel, nem baj, ha nem fért rá az egész krém, hidd el, pillanatok alatt elfogy, mert magában is nagyon finom. A bevonathoz a tejszínt forrald fel, add hozzá a mézet, az olajat, tördeld bele a csokit és keverd addig, míg elolvad a csoki. Hűtsd vissza, amikor már kihűlt, de még kenhető, vond be vele a tekercs külsejét. Tortakenő késsel nagy egyszerű, de sima késsel is lehet. Szórd meg kesudióval, az oldalára óvatosan nyomd rá, hűtsd be legalább 1-2 órára, majd szeletelve tálald. Nagyon finom, garantálom, hogy családi kedvenc lesz :)
A lisztet a zsírral, a cukorral elmorzsoljuk. A tejben a szalalkálit felfuttatjuk és a liszthez adjuk. Összegyúrjuk, kidolgozzuk rétestészta keménységűre. A tésztát 6 felé vágjuk...
Elkészítési idő: Több mint 60 pe Nehézség: KözepesA palacsintához a lisztet a cukorral és a sóval elkeverem. Majd a lisztes keverékem közepében mélyedést csinálok ide öntöm a tejet és tojásokat. Ezt gyors mozdulatokkal csomómentes...
Elkészítési idő: 60 Nehézség: KönnyűA lisztek kivételével mindent összeturmixolunk, majd a liszteket is hozzákeverjük és egy picit pihentetjük. Vizes kézzel vagy fakanállal nagyobb gombócokat formázunk, sütőpapírra...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA cukrot és a tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd egyesével beletesszük a tojások sárgáját és tovább kavarjuk. Végül beleszitáljuk a sütőporral összekevert lisztet és hozzáöntj...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű