50 dkg túró/ 50 dkg sovány túró
4 egész tojás
2 dl búzadara/ 2 dl tönköly búzadara
1 csipet só
A morzsához:turogomboc_DSC02262
2 ek. olaj
10 dkg zsemlemorzsa
Tálaláshoz:
porcukor/ gyümölcscukor
tejföl/ sovány tejföl
esetleg fahéj
Az áttört túrót jól összekeverjük a tojásokkal, búzadarával meg a sóval, és legalább fél napig hűtőben/ hűvösebb spájzban állni hagyjuk, hogy a dara megszívja magát.
Aztán egy fazékban felrakunk vizet forrni egy csipet sóval (a tészta mennyiségének legalább 3x-osa, hogy kényelmesen elférjenek a gombócok), és vizes kézzel kis gombócokat formázunk a tésztából. ha felforrt a víz, akkor belerakjuk a gombócokat, majd néha óvatosan megkeverve (hogy ne essen szét, de leragadni se hagyjuk) legalább 5 percet. Ha hagytunk elég időt a búzadarának, hogy megszívja magát, akkor nem fő szét! Közben a zsemlemorzsát az olajon megpirítjuk (kicsi lángon, és ha van gázelosztónk használjuk azt is). Ha már kicsit pirul, akkor le lehet kapcsolni a gázt, de továbbra is kevergetnünk kell, mivel forró a morzsa és a serpenyő is.
A megfőtt gombócokat a megpirított morzsára szedjük, benne meghempergetjük, majd egy jénaiba kivesszük, hogy a többinek is legyen helye. Melegen tálaljuk, ízlés szerint ki mivel szereti. Párom tejföllel és cukorral, én még fahéjat is teszek rá, de apukám pl. csak tejföllel, sósan eszi.
1.Preheat the oven to 200°C, fan 180°C, gas 4. Remove the stalks from the mushrooms and put them in a roasting dish, cap-side down. Rub 1 tablespoon olive oil and some seasoning ov...
Elkészítési idő: 35Reszeljük le a cukkinit (tökreszelő, nagyobb lyukon). Sózzuk meg a cukkinit, és keverjük össze úgy, hogy mindenhol érje a só. Egy lábosban tegyük fel melegedni az o...
Elkészítési idő: 30 percA ledarált tönköket olajon, hagymával, vágott zöldpetrezselyemmel, borssal, sóval megpároljuk, míg a leve elfő, és egy kicsit megpirul. A tűzről levéve 1 nyers és egy apróra vágott...
Elkészítési idő: