50 dkg túró/ 50 dkg sovány túró
4 egész tojás
2 dl búzadara/ 2 dl tönköly búzadara
1 csipet só
A morzsához:turogomboc_DSC02262
2 ek. olaj
10 dkg zsemlemorzsa
Tálaláshoz:
porcukor/ gyümölcscukor
tejföl/ sovány tejföl
esetleg fahéj
Az áttört túrót jól összekeverjük a tojásokkal, búzadarával meg a sóval, és legalább fél napig hűtőben/ hűvösebb spájzban állni hagyjuk, hogy a dara megszívja magát.
Aztán egy fazékban felrakunk vizet forrni egy csipet sóval (a tészta mennyiségének legalább 3x-osa, hogy kényelmesen elférjenek a gombócok), és vizes kézzel kis gombócokat formázunk a tésztából. ha felforrt a víz, akkor belerakjuk a gombócokat, majd néha óvatosan megkeverve (hogy ne essen szét, de leragadni se hagyjuk) legalább 5 percet. Ha hagytunk elég időt a búzadarának, hogy megszívja magát, akkor nem fő szét! Közben a zsemlemorzsát az olajon megpirítjuk (kicsi lángon, és ha van gázelosztónk használjuk azt is). Ha már kicsit pirul, akkor le lehet kapcsolni a gázt, de továbbra is kevergetnünk kell, mivel forró a morzsa és a serpenyő is.
A megfőtt gombócokat a megpirított morzsára szedjük, benne meghempergetjük, majd egy jénaiba kivesszük, hogy a többinek is legyen helye. Melegen tálaljuk, ízlés szerint ki mivel szereti. Párom tejföllel és cukorral, én még fahéjat is teszek rá, de apukám pl. csak tejföllel, sósan eszi.
A cukkinit lereszeljük,besózzuk,10 percre félretesszük. Majd kinyomkodjuk,és összekeverjük a hozzávalókat. 10 percig áll. Előkészítjük a panírhoz valókat és a zsírt a sütéshez. A...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA nokedlihez a friss kaprot megmosom, összevágom, a nokedlitésztát kikeverem és hozzáadom. Sós, forrásban lévő vízbe szaggatom és megfőzöm. A laskát megmosom, megpucolom és a...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesSzedjük rózsáira a karfiolt, öblítsük le, és tegyük fel főni egy leveskockával. Míg a karfiol fő, szedjük rózsákra a brokkolit is. Mikor a karfiol félkész, tegyük a vízbe a brokk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMíg a krumpli puhul a sajt kivételével a többi hozzávalót puhítani, párolni, picit sütni. A krumpli belsejét szétnyomkodni, megtölteni, sattal szórni, sütőben a sajt ráolvadásáig s...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű