Hozzávalók egy 18 cm-es kerek tortaformához (8 szelet):
a tésztához:
20g mogyoró
20g barna rizsliszt
20g hajdinaliszt
20g kukoricaliszt
20g kókuszzsír + 20g vaj*
1/4 kk. vagy jó késhegynyi szódabikarbóna
1/4 kk. vagy jó késhegynyi stevia por
kb. 100g alma (1 kicsi)
1/2 kk. vaníliakivonat
1 csipet só
*Használhatsz 40g kókuszzsírt vagy vajat is, önmagában, nekem így ízlett a legjobban.
a krémhez:
250-300g sárgabarack
150g (1/2 doboz) kókuszkrém
1 ek. keményítő (kukorica vagy tápióka)
édesítés ízlés szerint (én kb. egy késhegynyi stevia port használtam)
1-2 ek. pirított szeletelt mandula, és
kb. 50g málna a díszítéshez
bab vagy sütőnehezék a sütéshez
A tészta fél adag mogyorós keksznek felel meg. Ha úgy érzed, hogy ilyen kis mennyiséggel nem dolgozol szívesen, akkor készíthetsz egész adag tésztát, és a másik felét süsd meg keksznek, vagy ha nem szeretnél ilyen kevés mogyorót pirítani, akkor állj neki egy nagyobb adaggal, és a többiből készülhet pl. házi mogyorókrém.
A tésztához időnként megrázogatva pirítsd meg a mogyorót (ilyen keveset szendvicsgrillen is lehet), vágd kockákra és párold meg az almát.
A liszteket, sót, szódabikarbónát mérd egy tálba és keverd össze. Ha a mogyoró megpörkölődött, egy konyharuhával dörzsöld le a barna héját, daráld le és keverd a lisztekhez.
A folyékony hozzávalókat: vaníliakivonat, kókuszzsír, vaj turmixold össze a párolt almával.
Ha már nem nagyon meleg, az almás keveréket add a lisztekhez, és alaposan dolgozd össze. Pihentesd a tésztát 30 percig, hogy összeálljon.
Kend ki kókuszzsírral és lisztezd ki pl. rizsliszttel a tortaforma oldalát, az alját pedig béleld ki sütőpapírral. Melegítsd elő a sütőt 160 fokra alul-felül sütéssel.
Hamar elkészülsz a barackos krémmel: a sárgabarackot aprítógépben vagy botmixerrel turmixold krémesre, majd közepes hőfokú tűzhelyen kezd el beforralni. Csak a felesleges víz kell kiforrjon, ha már kezd sűrűsödni, keverd bele a keményítőt, édesítőt, ha szükséges, forralj egyet rajta és tedd félre hűlni.
Habverővel verd fel a kókuszkrémet, és forgasd a kézmeleg barackos masszába. Kész a krém.
A tésztát kézzel nyomkodd a tortaformába úgy, hogy kb. egyenletes fedje az alját és legyen egy kis pereme (itt lehet vastagabb). Fedd le sütőpapírral és tegyél nehezéket (bab vagy tortanehezék) a közepére, hogy sütés közben itt ne emelkedjen fel. Süsd 160 fokon, alul-felül sütéssel kb. 15-20 percig, amíg átsül, a széle kezd megbarnulni, de még nem szárad ki.
Ha a tortalap és a krém is kihűlt, simítsd el a barackos krémet a lapon, díszítsd a málnával és a pirított szeletelt mandulával. El is készült, remélem, ízleni fog!
Ebben a cukor-, glutén-, tejtermék- és tojásmentes omlós tortácskában összesen kb. 95g szénhidrát van, ez 8 szeletre vágva kb. 12g CH/szelet. Részemről egy panaszom van ezekkel a helyes kicsi számokkal kapcsolatban: egy szeletnél nehéz megállni... :-málnás omlós torta (vegán)
Szerintem az idei időjárás nagyon kedvezően alakult, legalábbis ami a piaci felhozatalt illeti. Nem elég, hogy Z hetek óta hegyekben tüntetheti el egyik kedvenc gyümölcsét, a cseresznyét, máris itt a következő "kedvenc hullám": barackok és málna...
A piskóta alapú torták után régóta terveztem már egy vékony tésztájú, omlós, tojásmentes, vegán tortát is. A torta alaphoz a korábbi mogyorós-omlós mindenmentes keksz receptjét vettem kiindulási pontnak, és lám-lám: működött! :)
A cukormentes és gluténmentes torták után ez végre tojásmentes és így vegán is.
Szerintem az idei időjárás nagyon kedvezően alakult, legalábbis ami a piaci felhozatalt illeti. Nem elég, hogy Z hetek óta hegyekben tüntetheti el egyik kedvenc gyümölcsét, a cseresznyét, máris itt a következő "kedvenc hullám": barackok és málna...
A piskóta alapú torták után régóta terveztem már egy vékony tésztájú, omlós, tojásmentes, vegán tortát is. A torta alaphoz a korábbi mogyorós-omlós mindenmentes keksz receptjét vettem kiindulási pontnak, és lám-lám: működött! :)
A cukormentes és gluténmentes torták után ez végre tojásmentes és így vegán is.
A vargányákat letisztogattam kis ecsettel, a szárukat megkapirgáltam ahol földes volt. Fél centis szeletekre vágtam. A wokot jól felforrósítottam, a háromféle zsiradékot beletett...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sütőt 170 fokra előmelegítjük. Egy egy 30 x 20 cm-es tepsit vajjal kikenünk. A tojást egy nagy tálban felverjük, hozzáadjuk a sütőporos lisztet, simára keverjük, majd a cukkin...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sajthoz: A camembert-t vágjuk 4 felé. Készítsük elő a panírozáshoz szükséges alapanyagokat. A tojást egy csipet sóval kicsit keverjük össze. Először a lisztben forgassuk meg....
Elkészítési idő: 20perc Nehézség: Könnyű