Családireceptkönyv.hu

Véres és májas hurka


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1 sertésfej
1,5 kg rizs
őrölt feketebors
majoránna
3 fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma

pirospaprika
friss sertésvér
1 lebeny sertésmáj

Elkészítés:


A félbevágott és megpucolt sertésfejet megfőzzük egy kondérban, majd lefejtjük a csontokról egy tálba. Közben a rizst egy textil zsákba tesszük és a fej mellé téve majdnem készre főzzük (3/4-es főttség, hogy a hurka későbbi abálása közben ne főljön túl a rizs). A vöröshagymát kockára vágjuk, és kevés zsiradékon megdinszteljük, figyelünk, hogy ne piruljon meg, mert akkor más ízű lehet a hurka. A májat egészben rövid időre szintén megabáljuk.
A fejről leszedett részeket húsdarálón ledaráljuk, darálás közben a dinsztelt hagymát is beadagoljuk a darálóba. A májat feldaraboljuk, majd szintén ledaráljuk a végén egy külön tálba.
A főtt rizst két részre választjuk. Az egyik feléhez hozzáadjuk a ledarált májat, és a fejhús felét, majd megfűszerezzük. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerinti mennyiségben majoránnát adunk hozzá, illetve ha szeretjük, akkor egy-két gerezd fokhagymát is összezúzva. A fej főzővízéből, az abáléből a keverékhez merünk, hogy lágyabb masszát kapjunk. Ha túl kemény marad, akkor a hurka sütés után olyan lesz, mint a fűrészpor.
A hurka masszát hurkatöltőbe rakjuk és sertésbélbe töltjük, kötözzük. A töltéskor lazán töltjük a belet, nem keményre, hiszen a rizs megdagad az abáláskor és ekkor szétdurran a hurka.
A másik fél rizshez adjuk a maradék fejhúst, sózzuk, borsozzuk ismét, majd majoránnát és ízlés szerint fokhagymát, illetve kb. egy teáskanálnyi pirospaprikát adunk hozzá, az íze miatt. A keverékhez öntünk még kb. 3-5 dl friss sertésvért és a főzővízből (abáléből), majd elkeverjük a masszát. Ismét egy lágy keveréket kell kapnunk. Ezután sertésbélbe töltve most véres hurkát kapunk.
Tiszta vizet rakunk fel a kondérba, majd amikor már forró, óvatosan belerakjuk a hurkákat és lassú tűzön főzzük, a víznek nem szabad forrnia. Figyelni kell, hogy csak egy réteg hurkát tegyünk be, különben nem jön fel a hurka a víz tetejére és megint csak szétdurran. A kondér aljára szokás egy fedőt is tenni, így a hurka nem sül le közvetlenül a kondér aljára.
A hurka akkor van kész, amikor feljön a víz tetejére, ekkor óvatosan kiszedjük és hűlni hagyjuk, később a fagyasztóba csomagoljuk.

Véres és májas hurka

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sertés húsból készült ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Jolánka
Csábító karaj a sütőből!
Csábító karaj a sütőből!

A húst megmossuk és szeletekre vágjuk, majd egy tálba tesszük. Átkenjük olajjal és sózzuk, borsozzuk, hagyjuk állni 20-30 percet. Közben a paradicsomot a zellerlevéllel és 3 fokhag...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Palócleves, Palócgulyás
Palócleves, Palócgulyás

Az apróra vágott vöröshagymát 1 evőkanál olajon megfonnyasztjuk. Mi "fehéren" szeretjük, de ilyenkor a tűzről félrehúzva tehetünk rá pirospaprikát. Rádobjuk a kockára vágott csirke...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar gombás töltött borda
gombás töltött borda

Felszeleteljük adagonként egy-egy szeletre. A szeleteket bevágjuk annyira, hogy széthajthassuk. Olajban a felszeletelt póréhagymát megpirítjuk, hozzáadjuk az előkészített gombát, s...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sült füstölt csülök
Sült füstölt csülök

A jóféle füstölt csülköt egyszerűen megfőzöm: megmosom, szőrtelenítem, ha kell :)), majd annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzöm (a füstölt levet nem öntöm ki, hanem a fagyasztó...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk