- 30 dkg liszt
- 1 teáskanál szárított élesztő
- 2 dl langyos tej
- 1 csapott teáskanál kristálycukor
- 1 púpos teáskanál só
- 2 evőkanál olaj
+ 8 szelet sajt a tölteléknek (én szeletelt edami sajttal készítettem, de lehet trappista sajt is)
+ 1 tojás a tetejére
1. A tejet és az olajat beleöntöm a kenyérsütőgép üstjébe. A lisztben elkeverem az élesztőt, cukrot, sót - beleöntöm az üstbe. Elindítom a dagasztás programot.
Ha végzett a gép, kb. 45 percig kelesztem a tésztát a kikapcsolt gépben.
2. Ha megkelt a tészta, két részre osztom, mindkettőt téglalapra nyújtom, négy egyenlő részre vágom. Minden rész felső felének közepét beirdalom, alsó részébe teszem a szelet sajtot (a sajt szeletet ketté hajtva teszem bele), és összehajtom. (a széleket érdemes jól összecsípni, hogy ne folyjon ki belőle sütés közben a sajt)
3. Sütőpapíros tepsibe teszem, és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 10-12 percig sütöm. (a sütési idő sütőfüggő - hagyományos sütőben picivel több idő)
4. Amikor megsült, pár percig a tepsiben hagyom tiszta konyharuhával letakarva, hogy jól átpuhuljon.
Recept:
Gabriella kalandjai a konyhában
A margarint és a zsírt elmorzsoljuk a lisztben, hozzáadjuk a burgonyát, a sót, a tejben elkevert élesztőt és tojást, és összegyúrjuk. Pihentetjük. Először liszt nélküli deszkán...
Elkészítési idő:A lisztbe belemorzsoltam a friss élesztőt, hozzáadtam a tejfölt, a sót, egy egész tojást, a 15 deka tepertőt , az őrölt fehérborsot, a puha zsírt és a tejszínt majd géppel sima rug...
Elkészítési idő: 3 óraA hozzávalókat alaposan összedolgozzuk, 1 éjjelre a hűtőbe tesszük. Másnap ceruza vastagságúra kinyújtjuk, hosszúkásra vágjuk, és sütőpapíros tepsibe tesszük, megkenjük tojáss...
Elkészítési idő: