- 40 dkg finomliszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 teáskanál só
- 15 dkg vaj (vagy margarin)
- 2 tojás
- 1 dl tejszín (tejföllel is helyettesíthető)
Töltelékhez:
- 10 dkg füstölt szalonna (a receptben füstölt szalonna van írva, de bármivel helyettesíthető, ami otthon található: sonka, kolbász...)
- 2 fej vöröshagyma
- 10 dkg reszelt sajt
- só, őrölt bors ízlés szerint
A tetejére:
- 1 tojás
- 5 dkg reszelt sajt
1. A lisztben elvegyítem az élesztőt és a sót, majd hozzáadom a vajat vagy a margarint, a tojásokat és a tejszínt. Jól összedolgozom, és az így kapott tésztát egy kelesztőtálban pihentetem, amíg elkészítem a tölteléket.
2. Ha szalonnával készítem, akkor apró kockákra vágom és egy serpenyőben kiolvasztom, ebben az esetben már nem kell olaj, mert valószínű, hogy a szalonnának lesz elég zsírja, hogy tovább tudjam sütni benne a hagymát is. De ha egyéb felvágottal készítem (pl. sonkával), akkor a felvágottakat apró kockákra vágom és serpenyőben pici olajon megsütöm, de rögtön beleszórom a felaprított vöröshagymát is. Enyhén sózom, borsozom (illetve ízlés szerint). Kevergetés mellett puhára párolom. Majd hozzákeverem a reszelt sajtot is és hagyom az egészet kihűlni.
3. A megkelt tésztát 2 részre osztom, 3-3 mm vastagra kinyújtom. Az egyik lapra rákenem a tölteléket, a másik lapot pedig ráfektetem a töltelékre. Kissé megnyomkodom és kb. 1,5 cm széles csíkokat vágok. Mindig csíkot enyhén megcsavarok, aztán 2-2 csíkot összefonok.
4. Sütőpapíros tepsibe teszem, tetejét a felvert tojással lekenem, majd gazdagon megszórom reszelt sajttal és előmelegített légkeveréses sütőben 180 fokon megsütöm (nálam 15 perc alatt megsült). Természetesen lehet sima sütőben is sütni, de valószínű, hogy a sütési idő hosszabb lesz.
Maradékok felhasználására is jó. :)
Recept:
Gabriella kalandjai a konyhában
Összekeverem a hozzávalókat és egy éjszakára hideg helyen pihentetem. Reggel 2 x hajtogatom, kinyújtom (nem nagyon vékonyan, kb. kisujjnyi vastagra), megkenem egy egész tojással,...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez adjuk. Hozzáadjuk még a 3 tk sót, a szoba hőmérsékletű margarint, a tojás sárgáját. Alaposan kidagasztjuk, meleg helye...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűa lisztet a margarinnal összedolgozzuk, majd beletesszük a túrót is és avval is egy kicsit tovább dolgozzuk, hűtőben pihentetjük legalább pár órát, akár egy éjszakát, egy napot...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA finomlisztet, zúzott fokhagymát, sót és borsot elkeverjük. Az élesztőport beleszórjuk a langyos vízbe, hozzáadjuk a cukrot, elkeverjük, majd miután felfutott, hozzáadjuk a liszte...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű