40 dkg liszt
kávéskanálnyi só
2 dkg élesztő
1/2 sütőpor
8 dkg sertészsír
1 tojás
15 dkg felkockázott füstölt szalonna
1 pohár tejföl
esetleg egy pici tej
A szalonnát felkockázzuk, és kisütjük. Nem teljesen, éppen hogy kezdjen pirulni, még üveges legyen. Leszűrjük a zsírjától.
A lisztbe belemorzsoljuk az élesztőt, liszttel tenyerünkkel teljesen szétmorzsoljuk, hogy már szinte ne is látszódjék, beleszórjuk a lisztbe a sütőport, hozzáadjuk a zsírt, a sót, ha túl sos volt a pogácsa, akkor lehet kevesebbet is - ezeket szétmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojást, a szalonnakockákat, és a tejfölt is, ezzel tésztát gyúrunk, ha esetleg kemény a tészta, akkor pótoljuk egy kis tejjel. Normál pogácsa lágy tésztát készítünk, ha kész, akkor pihentetjük fél órát letakarva, majd kinyújtjuk ujjnyi vastagra, beirdaljuk átlósan, aztán kedvünk szerinti méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Picit zsírozott,lisztezett tepsibe rakjuk, tetejét megkenjük tojással a szokásos módon.
Előmelegített sütőben, 180 fokon sütjük, nagyjából fél óra alatt készül el, de illata, színe árulkodik.
Zsír helyett használhatunk margarint is, de régen zsírral készítették.
Hozzávalók: 45 dkg liszt 2 dkg élesztő 1 teáskanál cukor 1 tk só 3 evőkanál olaj 2,5 dl víz Feltét: Ízlés szerint Elkészítése: A...
Elkészítési idő:A cukros langyos tejbe morzsolt élesztőt fölfuttatjuk. Az összes hozzávalót összegyúrjuk egy nagy tálban. Addig gyúrjuk, amíg egynemű nem lesz a tészta. A tésztát lazán letakarjuk...
Elkészítési idő:Először is egy kis langyos kefirben futassuk fel az élesztőt, majd keverjük hozzá a sót és a tojásokat, jó alaposan keverjük meg, majd adjuk hozzá a lisztet és dolgozzuk össze az e...
Elkészítési idő: