40 dkg liszt
kávéskanálnyi só
2 dkg élesztő
1/2 sütőpor
8 dkg sertészsír
1 tojás
15 dkg felkockázott füstölt szalonna
1 pohár tejföl
esetleg egy pici tej
A szalonnát felkockázzuk, és kisütjük. Nem teljesen, éppen hogy kezdjen pirulni, még üveges legyen. Leszűrjük a zsírjától.
A lisztbe belemorzsoljuk az élesztőt, liszttel tenyerünkkel teljesen szétmorzsoljuk, hogy már szinte ne is látszódjék, beleszórjuk a lisztbe a sütőport, hozzáadjuk a zsírt, a sót, ha túl sos volt a pogácsa, akkor lehet kevesebbet is - ezeket szétmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojást, a szalonnakockákat, és a tejfölt is, ezzel tésztát gyúrunk, ha esetleg kemény a tészta, akkor pótoljuk egy kis tejjel. Normál pogácsa lágy tésztát készítünk, ha kész, akkor pihentetjük fél órát letakarva, majd kinyújtjuk ujjnyi vastagra, beirdaljuk átlósan, aztán kedvünk szerinti méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Picit zsírozott,lisztezett tepsibe rakjuk, tetejét megkenjük tojással a szokásos módon.
Előmelegített sütőben, 180 fokon sütjük, nagyjából fél óra alatt készül el, de illata, színe árulkodik.
Zsír helyett használhatunk margarint is, de régen zsírral készítették.
1. Tedd a száraz csicseriborsót egy nagy edénybe és önts rá kétszer annyi hideg vizet. Rengeteg nedvességet felvesz majd, ezért hagyj neki jócskán helyet. Áztasd 12 órán át. (Ha ko...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat összegyúrjuk, és 12 órára hűtőbe tesszük becsomagolva. Pihentetés után kinyújtjuk, és tetszés szerinti formában felvágjuk, megtöltjük, és előmelegített sütőben rózsa...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral. A liszthez adjuk a felfuttatott élesztőt, a sót, olajat, és alaposan kidagasztjuk. 1 óra alatt meleg helyen duplájára keleszt...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A tészta hozzávalóit egy tálba mérem és összegyúrom. 2. 1 órahosszát kelesztem. 3. Ezt követően átgyúrom a tésztát és kb. 1 cm vastagságúra kinyújtom. 4. Pogácsaszaggat...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz