40 dkg liszt
kávéskanálnyi só
2 dkg élesztő
1/2 sütőpor
8 dkg sertészsír
1 tojás
15 dkg felkockázott füstölt szalonna
1 pohár tejföl
esetleg egy pici tej
A szalonnát felkockázzuk, és kisütjük. Nem teljesen, éppen hogy kezdjen pirulni, még üveges legyen. Leszűrjük a zsírjától.
A lisztbe belemorzsoljuk az élesztőt, liszttel tenyerünkkel teljesen szétmorzsoljuk, hogy már szinte ne is látszódjék, beleszórjuk a lisztbe a sütőport, hozzáadjuk a zsírt, a sót, ha túl sos volt a pogácsa, akkor lehet kevesebbet is - ezeket szétmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojást, a szalonnakockákat, és a tejfölt is, ezzel tésztát gyúrunk, ha esetleg kemény a tészta, akkor pótoljuk egy kis tejjel. Normál pogácsa lágy tésztát készítünk, ha kész, akkor pihentetjük fél órát letakarva, majd kinyújtjuk ujjnyi vastagra, beirdaljuk átlósan, aztán kedvünk szerinti méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Picit zsírozott,lisztezett tepsibe rakjuk, tetejét megkenjük tojással a szokásos módon.
Előmelegített sütőben, 180 fokon sütjük, nagyjából fél óra alatt készül el, de illata, színe árulkodik.
Zsír helyett használhatunk margarint is, de régen zsírral készítették.
Keverjük össze a hozzávalókat egy tálban. Halmozzunk kb. fél evőkanálnyi adagokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe és szórjuk meg reszelt sajttal. 220 fokos sütőben süssük addig,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Sve sastojke za tjesto sjediniti i fino umjesiti, ostaviti da miruje toliko dok ne pripremite pleh oblozen sa papirom za pecenje i punjenje. 2. Sir izdrobiti na sitnije Pa g...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A liszttel a margarint elmorzsolom, a langyos cukros tejben felfuttatott élesztőt, tojásokat, tejfölt, sót összegyúrom nem túl lágy tésztává. Egy kevés lisztet felvehet még a té...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA lisztet a túróval, margarinnal és az élesztővel kissé elmorzsoljuk, majd hozzá adjuk a sót, tojást, és tejföllel összeállítjuk. Fél óra pihentetés után kinyújtjuk újnyi vastagság...
Elkészítési idő: 3 Nehézség: Könnyű