adag
Piskótához (23 cm-es karikához):
8 db tojás
160 g cukor
160 g liszt
Krémhez:
1200 ml állati tejszín
600 g cukor
320 g fehércsokoládé
A sütőt előmelegítjük 160 °C-ra, a sütőkarika alját kibéleljük sütőpapírral.
A tojássárgáját habosra keverjük, a tojáfehérjéből és a cukorból nem túl kemény habot verünk. (Olyasmi állaga legyen, mint a tejfölnek, amikor nincs kikeverve.)
A felvert sárgáját és a felvert fehérjét óvatosan összeforgatjuk, majd apránként óvatos mozdulatokkal belekeverjük a lisztet.
Habkártyával a sütőkarikába szedjük, és felhúzzuk a karika széléig, így homorú formát adva a piskótának.
40 perc alatt készre sütjük a piskótát.
A krém elkészítése roppant egyszerű. Felforraljuk a tejszínt, és félretesszük.
Egy nagy edényben, folytonos keverés mellett, felolvasztjuk a cukrot.
Majd ha teljesen kristálymentes, óvatosan (több részletben) hozzáöntjük a forró tejszínt. Ennél a pontnál vigyázni kell, mert a tejszín a sokkal forróbb cukorhoz érve rögtön ki akar majd futni. Ezért kell nagy edénybe feltenni, hogy ne tudjon kiszaladni.
Ha simára kevertük, vegyük le a gázról, dobjuk bele a fehér csokoládét, és keverjük simára.
Ha langyosra hűlt, tegyük hűtőbe egy éjszakára, így be fog sűrűsödni.
Másnap habosítsuk ki, de először csak lassú fordulatszámon, majd végül keverjük át egy kicsit gyorsabb fokozaton, de csak rövid ideig.
Ha sokáig keverjük gyors fokozaton, akkor ki fog csapódni, ki fog ikrásodni.
A cukor mennyiségével növelhetjük a karamell intenzitását. Az adott mennyiség saját ízlésnek van beállítva, de ez nyugodtan változtatható.
A kihűlt piskótát háromfelé vágjuk, és a kikevert karamellkrémmel betöltjük majd ízlés szerint díszítjük.
Vajat habosra verni+ megolvasztott csoki, cukor, van. cukor, tojás sárgája. + liszt + keményre felvert tojásfehérje Vajjal kikent, liszttel megszórt tortaformában megsütni. Ha...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűösszekever töltelék 80 perc 170 fok
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy nagyobb fazékba 2 dl vizet öntünk, és hozzáadjuk a zsírt és a sót. Ha a zsír elolvadt, és forr a víz, hozzáadjuk a lisztet és jól elkeverjük. Ha összeállt, levesszük a tűzről...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA tojássárgákat,cukrot és a vizet addig kavarom míg a cukor elolvad,hozzáadom a lisztet és a tojások kemény habját. A tortaformákat kikenem zsírral (ebből az adagból 4 db torta l...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű