5 evőkanál olívaolaj
150 g szalonna - császár (húsos)
500 g sertéscomb
2 közepes fej vöröshagyma
1 kg burgonya (megtisztított, hámozott)
5 gerezd fokhagyma
1 csapott teáskanál só
0.5 csapott teáskanál fehérbors (őrölt)
1 csapott teáskanál köménymag (őrölt)
1 szár rozmaring (friss)
A szalonnát csíkokra, a húst nagyobb darabokra vágjuk. Egy kiolajozott tepsibe tesszük.
A burgonyát és a hagymát kockára, a fokhagymát vékony szeletekre vágjuk. A tepsibe, a húsra tesszük ezeket is.
Az egészet sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt köménnyel, rászórjuk egy rozmaring ág leveleit, majd alaposan összekeverjük. A tepsit lefedjük alufóliával, majd 200 C fokos sütőben 50 percig sütjük.
Levesszük a tetejéről az alufóliát, a sütőt feljebb vesszük 220 C fokra, és még 40 percig sütjük. 10 percenként kivesszük, és egy fakanállal alaposan átforgatjuk, hogy mindenhol piruljon. (Az alufólia nélküli sütésnél már nagyban függhet a hőfok és a sütési a sütő adottságaitól. figyelni kell, nehogy megégjen az étel!)
Savanyúsággal, vagy friss salátával tálaljuk az elkészült tepsis húst.
A darált húshoz keverjük a hozzávalókat, pici gombócokat formálunk belőle, és félretesszük. Elkészítjük a pörkölt alapot: a hagymát apróra vágjuk, 3 ek olajon megpároljuk, beleszó...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézMegmossuk a répát és a cukkinit, majd hosszú gyufaszál vékony csíkokra vágjuk. Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, beletesszük a vajat, rátesszük a sárgarépát, 1-2 perc páro...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA pácot összekeverem (olívaolaj, cukor, fehérbor), majd megforgatom benne a húst. Utána nagyjából 2-3 óráig hagyom érlelni. A máz hozzávalóit (ketchup, szójaszósz, méz, szeszámm...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű