5 evőkanál olívaolaj
150 g szalonna - császár (húsos)
500 g sertéscomb
2 közepes fej vöröshagyma
1 kg burgonya (megtisztított, hámozott)
5 gerezd fokhagyma
1 csapott teáskanál só
0.5 csapott teáskanál fehérbors (őrölt)
1 csapott teáskanál köménymag (őrölt)
1 szár rozmaring (friss)
A szalonnát csíkokra, a húst nagyobb darabokra vágjuk. Egy kiolajozott tepsibe tesszük.
A burgonyát és a hagymát kockára, a fokhagymát vékony szeletekre vágjuk. A tepsibe, a húsra tesszük ezeket is.
Az egészet sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt köménnyel, rászórjuk egy rozmaring ág leveleit, majd alaposan összekeverjük. A tepsit lefedjük alufóliával, majd 200 C fokos sütőben 50 percig sütjük.
Levesszük a tetejéről az alufóliát, a sütőt feljebb vesszük 220 C fokra, és még 40 percig sütjük. 10 percenként kivesszük, és egy fakanállal alaposan átforgatjuk, hogy mindenhol piruljon. (Az alufólia nélküli sütésnél már nagyban függhet a hőfok és a sütési a sütő adottságaitól. figyelni kell, nehogy megégjen az étel!)
Savanyúsággal, vagy friss salátával tálaljuk az elkészült tepsis húst.
Melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra (gázsütőnél 7-es fokozat), és vajazzunk ki egy alacsony sütőtálat, vagy tűzálló tálat. Időnként megkeverve forraljuk össze a vékonyra szeletelt...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűA csirkemellet felkockázzuk, fűszerezzük, átkenjük a zúzott fokhagymával, majd egy kevés olajban megpirítjuk. Amikor már majdnem kész hozzáadjuk a kockára vagdosott bacont is. Közb...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA krumplikat megtisztítjuk, meghámozzuk, és apró kockára vágjuk. Sós vízben puhára főzzük, leszűrjük és áttörjük. Ha már kézmelegre hűlt, hozzáadjuk a sót, a tojást, majd las...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA római tálat legajább egy fél órára vízbe áztatjuk. Az alját kirakjuk a szalonnaszeletekkel, kicsit az oldalára is jusson. A krumpli felét ráosztjuk, megszórjuk...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: Könnyű