A tésztához
350 ml 2,8%-os tej
30 g élesztő (friss)
50 g porcukor
250 g búzaliszt (BL55)
250 g búza-rétesliszt (BFF 55)
4 g só
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
90 g vaj
A töltelékhez
lekvár
A kenéshez
120 g vaj
A sütőt előmelegítjük 180 C-ra. Előkészítünk egy 30x25 cm-es tepsit.
2
A szobahőmérsékletű tejben felfuttatjuk az élesztőt.
3
A lisztet, a cukrot, és a sót egy tálba tesszük, összekeverjük. Ráöntjük a tojásokat, majd az olvasztott vajat, és a tejben felfuttatott élesztőt.
Alaposan gyúrjuk össze a tésztát. Kb 5 perc dagasztás után elválik az üst oldalától, de továbbra is lágy marad. Tetejét kis liszttel megszórjuk és 15 percig pihentetjük.
5
Átgyúrjuk, ismét lelisztezzük a tetejét, majd 35 percen keresztül hagyjuk kelni.
6
Lisztezett asztalon 35x42 cm-es téglalapot nyújtunk, majd pár perc pihentetés után 7x7 cm-es négyzetekre vágjuk. 30 db négyzetet kell kapnunk.
7
Ízlés szerint lekvárral, csokoládéval, vagy túróval töltjük őket.
8
Ha rájuk tettük a tölteléket, feltekerjük őket a töltelék irányából.
9
12 dkg vajat felolvasztunk és egy 25 x 35 cm-es tepsibe öntünk. A buktákat beleforgatva az olvasztott vajba, szorosan egymás mellé rakjuk.
Lekváros bukta recept 21. bukta recept 22.
10
Meleg helyen még 15 percig kelesztjük őket, majd kb 25-35 perc alatt készre sütjük.
Porcukorral meghintve tálaljuk.
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd belereszeljük a sajtot, beleszórjuk a sót és jól összekeverjük. Az élesztőt a cukorral felfuttatjuk 1,5 dl langyos, de nem forró tejben, majd a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA szoba hőmérsékletű hozzávalókat robotgépbe tesszük és alaposan kidagasztjuk, amíg fényes és ruganyos tésztát kapunk - kb. 15 perc. Kézzel is dagaszthatjuk, ilyenkor az élesztőt k...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz 500 ml langyos vizet egy mérőpohárral kimértem és beletettem a 20 gr útifüvet. Kanállal összekevertem és hagytam állni 5 percig. Ez idő alatt az útifű szépen magába szívja a fol...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézAz élesztőt belemorzsoltam a vízbe, elkevertem. Egy nagy tálba mértem az összes hozzávalót, majd beleöntöttem az élesztős folyadékot. Alaposan elkevertem. Meglehetősen lágy lesz, d...
Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: Könnyű