Tészta:
2,5 dl tej
2,5 teáskanál porélesztő
10 dkg cukor
8 dkg vaj
csipetnyi só
2 egész tojás
kb. 70 dkg finomliszt
Töltelékhez:
10 dkg puha vaj
20 dkg barna cukor
3 evőkanál őrölt fahéj
Mázhoz:
10 dkg vaj
20 dkg porcukor
10 dkg krémsajt
Az élesztőt beleszórjuk a cukros a langyos tejbe, majd állni hagyjuk amíg az élesztő fel nem fut. Egy nagy tálban összegyúrjuk a puha vajat, a sót, a tojásokat és annyi lisztet,hogy egy lágy, de rugalmas tésztát kapjunk. Letakarjuk, majd nagyjából 1 óra alatt hagyjuk duplájára kelni.
Közben összekeverjük a töltelékhez a barna cukrot és a fahéjat.
A megkelt tésztát kb. fél cm vastag téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a puha vajjal, megszórjuk a fahéjas cukorral, és jó szorosan feltekerjük a tésztát. Egy éles, vékony pengéjű késsel 5 cm széles szeleteket vágunk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük őket, és letakarva további 30 percig kelesztjük.
180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. Míg sül a tekercs, elkészítjük a mázat: a vajat és a krémsajtot a cukorral nem túl magas fordulaton habosra keverjük. Miután a csigákat kivesszük a sütőből, még forrón rájuk kenjük a krémsajtos mázat.
Élesztő cukor tej, fel futtattam, hagytam kicsit kelni, ezután mindent egybe kevertem, egy órát pihent és akkor 2 cm-re kinyujtottam majd kiszaggattam... egy tojást felvertem és le...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sütőt előmelegítjük 180 fokra. Összekeverjük a lisztet, sót, szódabikarbónát (ha szeretjük, keverhetünk bele magokat, pl. lenmag, szezámmag, napraforgó...). Hozzáad...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A vajat felolvasztjuk. Az összetevőkből begyúrjuk a tésztát, és meleg helyen egy órát kelesztjük. A sonkát és a bacont apró kocká...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt kevés langyos, cukros tejben egy kevés liszttel elkeverve felfuttatom. Összedolgozom a tésztát, alaposan kidagasztom. nem szabad ragadnia, de egy kellemes, jól formáz...
Elkészítési idő: 2 óra + Nehézség: Könnyű