ez
Marcipános-fahéjas kávékrémmel töltött praliné
http://www.pralineparadicsom.hu/2011/03/marcipanos-fahejas-kavekremmel-toltott.html
Hozzávalók 15 darabhoz:
- 4 ek. tejszín
- kb. 1 tk. instant kávé
- 3 dkg marcipán
- fahéj vagy fahéjkivonat ízlés szerint
- fél rúd vanília
- 3 dkg fehércsokoládé
- 10 dkg étcsokoládé
A krémhez a tejszínt a vaníliamagokkal megmelegítem, és ízlés szerinti mennyiségű instant kávét feloldok benne. Utána beledobom az apróra vágott fehércsokit, belereszelem a marcipánt. Jól elkeverem, míg a csoki elolvad, és egynemű masszát kapok. A krémet ízlés szerint őrölt fahéjjal vagy fahéjkivonattal ízesítem, majd hagyom hűlni.
Az étcsokit megolvasztom és temperálom, majd kikenem vele egy szilikonforma mélyedéseit. A formát kb. 20 percre hűtőbe teszem, míg a csokiburok megszilárdul.
Ezután beleadagolom egy habzsák segítségével a tölteléket ügyelve arra, hogy maradjon hely a lezáráshoz. Az étcsoki maradékát újratemperálom, és lezárom vele a bonbonokat. Kb. egy óra hűtés után óvatosan kifordítom a bonbonokat a formából.
Hozzávalók kb. 20 dkg mogyorópralinéhoz:
- 10 dkg törökmogyoró
- 5 dkg blansírozott mandula
- 12,5 dkg kristálycukor
- 1 tk. mogyoró- vagy dióolaj (el is hagyható)
Mogyorópraliné:
A mogyorót és a mandulát 180 fokra előmelegített sütőben kb. 8 percig pirítom. Miután megpirultak, a mogyoró héját ledörzsölöm egy konyharuha segítségével. A magvakat egy lábasba teszem, ráöntöm a cukrot, és addig kavargatom, míg a cukor borostyánszínűre karamellizálódik. A masszát egy sütőpapírral bélelt tepsire kiterítem, és megvárom, hogy kihűljön.
Majd darabokra töröm nagyjából, és az olajjal együtt aprítógépbe teszem. Addig aprítom, míg egy folyékony, egynemű masszát nem kapok. Ez olyan 7-8 percig tart, közben kiskanállal visszakaparom az aprítógép falára tapadt masszát. Légmentesen lezárt dobozban egy hónapig tárolható a massza.
Fehér csokis, barackos, mákos:
http://www.pralineparadicsom.hu/2011_07_01_archive.html
mogyorós-bonbon:
http://laptopkonyha.hu/receptek/desszertek/mogyoros-bonbon-marcipannal.recept
Hámozzuk meg a krumplikat és vágjuk kockára, majd hagyjuk ázni kicsit őket egy tál hideg vízben. Míg a krumplik várnak a sorukra, a hagymákat is készítsük elő, aprítsuk őket finom...
Elkészítési idő:A táfelspicc a hozzávalókkal Elkészítése: egy nagy edényt töltsön fel 5 liter hideg vízzel. Mossa meg a csontot és forralja gyöngyözve. Tisztítsa meg a húst az inaktól, az e...
Elkészítési idő:A lencseleves elkészítéséhez a lencsét átválogatjuk, majd felöntjük hideg vízzel, és kb. 1 órát állni hagyjuk. Ezután leszűrjük és lecsepegtetjük. A zöldségeket megpucoljuk, majd í...
Elkészítési idő: 75őrcA húst először blansírozzuk: hideg vízben feltesszük, felforraljuk, a vizet leöntjük, majd ismét felöntjük vízzel. Hozzáadjuk a hagymát, a paradicsomot, a zellert és a fűszereket....
Elkészítési idő: 45 min