200 g köles
3 dkg laktózmentes vaj
500 ml laktózmentes tej
xilit , nyírfacukor (vagy bármilyen természetes édesítő)
1-2 citrom héja
250-300 g laktózmentes zsírszegény túró
4 db tojás
100 g mandulaforgács
ízlés szerinti gyümölcsök a tetejére: sárgabarack, őszibarack, eper, szeder, ribizli, meggy, cseresznye, málna
Egy lábosban olvasztott vajon 1 percig kevergetjük a kölest, majd felöntjük a tejjel és forralás után lassú tűzön puhára főzzük kb. 8-10 perc alatt (ha elfő a tej, kicsi vízzel pótolható a folyadék a főzésnél). A köles masszába – akár már főzés közben is – belekeverünk annyi édesítőszert, hogy az számunkra finom legyen (kb. 5-6 evőkanál). A masszába még melegen belereszeljük a citrom (ok) héját.
A masszát hagyjuk egy kicsit pihenni, még langyosan jól elkeverjük benne a túrót, és a tojásokat is. A mandulaforgács kihagyható, de ízletesebbé teszi a süteményt.
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Az összekevert köleses masszát kivajazott tepsibe tesszük. A tetejére rászórjuk a gyümölcsöket. Előmelegített sütőben 180 C fokon sütjük kb.40 percig, amíg a gyümölcsök egy kicsit világosbarna színt kapnak, és a tészta nem ragad rá a beleszúrt villába.
Egy bögre kakaóval felejthetetlen élmény
A hozzávalókat összekeverjük (a palacsintatésztánál valamivel sűrűbb masszát kell kapjunk), majd szilikonos sütőpapírra kanalazva alsó-felső sütésen 200 fokon készre sütjük (akkor...
Elkészítési idő:A hozzávalókból linzertésztát gyúrunk, 3 - 4 mm vastagságúra nyújtjuk és kör alakú szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapíros tepsire helyezzük és 180 fokon pár perc alatt megsütjük....
Elkészítési idő:A kókusztejet felmelegítjük, és eloszlatjuk a zselatint (és az édesítőt, ha igényli). Ha felolvadt, beleszórjuk a gyümölcsöt. Miután kicsit lehűlt, kuglóf formába, majd hűtőbe tess...
Elkészítési idő: 10 perc