menu

Családireceptkönyv.hu

Mascarpone házilag


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1 vödör 20 %-os tejföl (850 g)

Elkészítés:


A házi vajkrémünknél leírt módon a tejfölt bele kell borítani egy sűrű szövésű anyagba. Ez lehet textil pelenka, konyharuha, egy lepedő darab, vagy bármilyen másik anyag. Sokan gyógyszertári gézt írnak, azonban én azt nem javaslom, mert hajlamos a szálhullatásra. Ami pedig végképp nem hiányzik az ételbe, az a géz szálak. :-) Szóval bontsuk fel a tejfölt. Ha van a tetején már kiült savó, azt öntsük le róla egy üvegbe. Ne keverjük fel a tejfölt, mert akkor oda a homogenitása. Borítsuk bele az anyagba, és akasszuk hideg helyre csepegni (tálat mindenképpen tegyünk alá). Hogy mennyi ideig? A minimum az a 24 óra, de akár 3 napig is lógathatjuk... mi 30 órán keresztül csepegtettük, és úgy már egészen jó volt az állaga. Szóval kinek mennyi a türelme...

Amint eltelt a kiszabott idő, szedjük le az akasztóról, csomagoljuk ki, és már dobozolhatjuk is. Hogy meddig tartható el? Jól lezárt dobozban az eltarthatósága nagyjából megegyezik azzal, ami az alapanyagként felhasznált tejföl dobozára volt írva.

És hogy mennyi az annyi? Nekünk a 850 grammos 20% zsírtartalmú tejfölből 63 dkg krémsajtunk lett, és 2 deciliternyi savó. igen, ha összeadjuk, nem stimmelnek a számok. Valószínűleg azért, mert a ruhaanyag is magában tartott egy keveset, és hát az sem kizárt, hogy a 30 óra alatt valamennyi el is párolgott. A lényeg az, hogy a 63 dkg házi mascarpone megvolt 850 gramm tejföl árából, ami azért nem rossz eredmény, ha azt vesszük, hogy a 250 grammos mascarpone ára szokott vetekedni akár két ilyen nagy vödör tejföl árával is. És hogy mi legyen a kicsepegett savóval? A tejsavó nagyon egészséges, a tejben lévő vitaminok és ásványi anyagok tetemes része a tejsavóban van. Így semmiképp sem javasolnánk a kiöntését, hiszen a tejsavó drága kincs. Megihatjuk magában, vagy felhasználhatjuk sütéshez. De készíthetünk belőle akár gyümölcsös savóitalt is. Hamarosan teszünk fel receptet arról is... ;-)

Trükkök, tippek, praktikák:


http://www.eztfaldfel.hu/2014/03/hazi-kremsajt-mascarpone-hazilag-1.html

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Krémes sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Emese
Mézes krémes
Mézes krémes

3 lapot sütünk 180 fokon.

Elkészítési idő: 8-10
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Méteres 3 színű
Méteres 3 színű

Krém- 4kanál lisztet megfőzünk 6dcl tejjel. Kikeverünk 30 dkg vajat 30dkg porcukorral,hozzákeverjük a még nagyon kicsit langyos pépet, és kész!

Elkészítési idő: 1,5-2 óra
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Tünde
Diplomata szelet
Diplomata szelet

Egy mirelit leveles tésztát hagyunk kiolvadni, majd tepsi méretűre nyújtjuk. Tepsi hátán 200 fokon készre sütjük. Közben elkészítjük a krémet. Krém: A tejet felforraljuk a vaníli...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Ákos
Francia krémes sütés nélkül
Francia krémes sütés nélkül

A Krém 1 megjelölésű hozzávalókat megfőzzük. Ezután a többi hozzávalót is hozzákeverjük. 20 db Petit kekszet lerakunk, a krémet rákenjük. A tejszínt felverjük, majd rákenjük a kr...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk