Hozzávalók:
A húsgolyókhoz
25 dkg nem szétfővő krumpli
1/2 fej vöröshagyma, megpucolva és lereszelve
2 kávéskanál őrölt koriandermag
20 dkg darált marhahús
20 dkg darlát disznóhús
1 db tojás (szobahőmérsékleten)
1/2 dl hideg tej
1/4 kávéskanál frissen reszelt szerecsendió
só és frissen őrölt bors
A sütéhez
2 dl semleges ízű olaj
15 dkg vaj
A mártáshoz
2 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál finomliszt
2 dl tejszín
1 késhegynyi őrölt fehér bors
A tálaláshoz
2 dl áfonyalekvár
Elkészítés
1. A krumplit meghámozzuk, apróra kockázzuk, és enyhén sós vízben megfőzzük. Még melegen krumplinyomóval összetörjük, és vékony rétegben elsimítjuk egy nagy tálon, hogy mielőbb kihűljön.
2. A sütőt előmelegítjük 100 fokra (gázsütőn 1-es fokozat). A húsgolyókhoz a fél vöröshagymát megpucoljuk, finomra reszeljük, a koriandermagot mozsárban porrá törjük, majd az összes hozzávalót, beleértve az áttört, főtt krumplit is jól összedolgozzuk a kezünkkel egy nagy tálban. Sózzuk-borsozzuk, és 2 cm átmérőjű golyókat formázunk belőle. Kb. 25 db húsgolyónk lesz.
3. A sütéshez az olaj felét és a vaj felét összeolvasztjuk egy 30 cm átmérőjű teflonserpenyőben, nagy lángon megforrósítjuk, majd a húsgombócok felét mérsékelt tűzön, néha megforgatva, 10-12 perc alatt megsütjük benne. Ha készen vannak, hőálló tálra emeljük őket, és alufóliával letakarva berakjuk tálalásig a sütőbe. Ezután a serpenyőből kiöntjük a zsiradékot, a belsejét papírtörlővel óvatosan szárazra töröljük, és ugyanígy elkészítjük benne a többi húsgolyót is a maradék vajon-olajon.
4. A mártáshoz a szójaszószt összekeverjük 2 dl forró vízzel egy tálkában, egy másikban a tejszínt és a lisztet simára habarjuk kézi habverővel. Az eddig használt serpenyőben csak 3 evőkanálnyi zsiradékot hagyunk, nagy lángon megforrósítjuk, aztán hozzáöntjük a szójaszószos vizet, és 1 perc alatt fakanállal finoman felkapargatjuk a serpenyő aljára sült húspörköket. Most belekerül a liszttel elhabart tejszín is, az egészet megborsozzuk, és mérsékelt tűzön 5 perc alatt kevergetve sűrű mártást főzünk belőle. Megöntözzük vele a húsgolyókat, és amikor tálalunk, áfonyalekvárt is adunk mellé. Köretként sült krumpli jár.
kb. 25 húsgolyócska lesz belőle
Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat, és megpároljuk rajta a finomra vágott vörös- és fokhagymát. Rádobjuk a megtisztított, felkockázott marhalapockát, nagy lángon alaposan lepi...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesElőző este a füstölt tarját megfőzöm, kihűtöm, hűtőbe teszem a másnapi felhasználásig. A levét is elteszem. A marha és pulykahúst külön edényben bepácolom: a húst felkockázom, ola...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: NehézA rostélyosokat gyengén kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. A zsiradékon hirtelen elősütjük az előzőleg liszbe forgatott húsokat, és félretesszük. Ebbe a zsírba megpároljuk a hagymát,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA füstölt szalonnát vágd kis kockákra, s süsd ki. A zsírján párold meg az apróra vágott vöröshagymát; s ha már üveges, add hozzá a marhahúst is. Amikor a hús kifehéredett, szórd me...
Elkészítési idő: kb. 1 óra Nehézség: Könnyű