a vadas marhaszelethez:
1 kg marhalapocka,
1 fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
só, feketebors (őrölt),
1 teáskanál mustár,
2 teáskanál kristálycukor,
2 db babérlevél,
4 nagyobb sárgarépa,
2 nagyobb petrezselyemgyökér,
200 ml tejföl,
1 evőkanál búzaliszt (BL55)
a burgonyagombóchoz:
1 kg burgonya (megtisztított, hámozott),
30 dkg búzaliszt (BL55),
só
Elkészítés:
A vékonyra szeletelt húsok mindkét oldalát kevés olajon átsütjük, majd kiszedjük egy tálra. Az olajon az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk, beletesszük az összezúzott fokhagymát, a megtisztított, és karikára vágott répát, zöldséget. Felöntjük kb. 1 liter vízzel, beledobjuk a babérleveleket, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a cukrot, mustárt, majd beletesszük a húst is. Együtt főzzük kb. 1,5 órát (míg a hús megpuhul). Ha megfőtt a hús, kivesszük a babérlevéllel együtt, és botmixerrel pürésítjük a zöldségeket. Hozzáadjuk a tejfölt, amibe a lisztet csomómentesre kevertük, és forralunk rajta egyet, visszarakjuk bele a húst.
Burgonyagombóc:
A burgonyákat meghámozzuk, felkockázzuk, bő sós vízben puhára főzzük. Ha megfőtt, akkor burgonyanyomóval áttörjük, hagyjuk kihűlni. Sózzuk, adunk hozzá annyi lisztet, amennyit felvesz, hogy ne ragadjon, összegyúrjuk. (Ez nekem eddig otthon 40-50 dkg volt, most az itt vásárolható burgonyához elég kevesebb is nekem, szóval függ a burgonyától és a liszttől is, hogy mennyi lisztet fog felvenni. Lehet kevesebbet, de lehet többet.) Kezünkkel gombócokat formálunk, (nekem 24 db nem túl nagy gombóc lett) majd forrásban lévő sós vízbe tesszük. Mikor feljönnek a gombócok a víz tetejére, akkor várunk még 3-5 percet és szűrővel kiszedjük őket.
A hozzávalók mennyisége szándékosan nincs feltüntetve, ugyanis a hentesnél mindenki akkora és annyi húst vásárol, amennyit szeretne. Az elkészítés menet és elv kis és nagy menniség...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűHÚST Klopfol, sóz, borsoz, olajjal, mustárral megken -> be a hűtőbe (akár egy éjszakára is) Kevés forró olajon a hússzeletek mindkét oldalát hirtelen pirosra süt, majd mindig csa...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA húst kis kockákra vágom. A hagymát, paprikát, a füstölt szalonnát apróra kockázom. A paradicsomot megpróbálom meghámozni. Nem mindig sikerül, tehát azt is apróra darabolom. A sza...
Elkészítési idő: 2,5 óra Nehézség: KönnyűA 4 szeletre vágott húst kiverjük és megsózzuk. A darált húshoz hozzáadunk 1-2 evőkanál tejfölt, sót, borsot, finomra vágott petrezselyemzöldet. Összedolgozzuk, majd rákenjük a hús...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes