4 személyre:
40 dkg darált marhahús
15 dkg füstölt szalonna
1 közepes vöröshagyma
50 dkg tarkabab
15 dkg paradicsompüré
5 dkg reszelt sajt
3 kávéskanálnyi csípős paprika
bors
só
A füstölt szalonnát vágd kis kockákra, s süsd ki. A zsírján párold meg az apróra vágott vöröshagymát; s ha már üveges, add hozzá a marhahúst is. Amikor a hús kifehéredett, szórd meg a pirospaprikával, keverd hozzá a paradicsompürét, majd sózd és borsozd. (A félretett szalonnakockákat is visszateheted.) Fedő alatt lassú tűzön párold 15-20 percig, majd keverd bele az előkészített babot, s lassan főzd tovább, míg meg nem puhul. (Időnként egy kis vizet kell aláönteni.) Tálalás előtt szórd meg reszelt sajttal.
SZÁRAZBAB, LENCSE, BORSÓ ELŐKÉSZÍTÉSE Hogy könnyebben főjenek, ezeket - minimum 6 órára, de inkább egy fél napra - be kell áztatni. A szemek közül a hibásakat és a szemetet kiválogatjuk, majd egy tágas edénybe annyi hideg (vagy szobahőmérsékletű) vizet töltünk a babra, hogy bőségesen ellepje. Ha a szemek megdagadtak, az áztató vizet leöntjük, a babot egy szűrőben tiszta vízzel átöblítjük. A babféléket mindig hideg vízben tesszük fel főni.
Párolás (dinsztelés)
HOGYAN PÁROLUNK? A párolás (dinsztelés) célja, hogy a zöldség vagy hús megpuhuljon, de az ízek benne maradjanak. Ezért az alapanyagokat az elején egy kis forró zsiradékban mindig megforgatjuk. (Ez a külső rostokat összerántja, az ízeket bezárja.) Majd lassú, egyenletes tűzön, fedő alatt párolunk, úgy, hogy egy kis folyadék (víz, húsleves, mártás stb.) mindig legyen az edény aljában. (Így a gőzben az egész étel puhul.) Nagyobb darab húsokat, vagy halat célszerű sütőben, fedő alatt párolni - ott kisebb a veszélye annak, hogy leég. A zöldségek egy része - pld. a friss gomba - önmagából is enged annyi levet, amennyi a pároláshoz szükséges.
A forró zsiradékban való forgatás elmaradhat, ha gőzben párolunk. Ehhez egy olyan pároló rácsot kell tennünk az edénybe, ami a folyadék fölött tartja az ételt. A lét ilyenkor is ugyanúgy ízesíthetjük, mint a szokványos eljárásnál.
SZÍNHŰSÉG Spenót és zöldborsó párolásánál (főzésénél) segít az élénk zöld színt megőrizni, ha egy csipet szódabikarbónát adsz a léhez.
1. A hús kockákra vágjuk és besózzuk. 2. a 3-4 fehér hagymát felvágjuk és nagyon kevés vízben, (kb 1 dl) megfőzzük, hagyjuk kihűlni, majd ráöntjük a húsra. 3. Egy éjszakára hűtős...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűVágd fel a húst nagyobb kockákra, majd adj hozzá 3 star maggit, egy fej hagymát, curryt, fokhagymaport és a kakukkfüvet. Minimum egy fél órát álljon a hűtőben, de én szeretek neki...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA húsból alacsony hőfokon pörköltet főzünk (ha akad otthon vörösbor,nem tesz rosszat, ha az is kerül bele). Ha félpuha a hús mehetnek rá a zöldségek, ízesítsük sóval, borssal, k...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Kockázd fel a marhahúst kis darabokra, és tedd egy lábasba víz kíséretében. Főzd közepes lángon, amíg a hús meg nem puhul. 2. Hámozd meg és vágd fel a sárgarépát, hagymát, burg...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű