Recept (4-6 személyre)
½ dl halszósz
2 ek tamarind paszta ½ dl vízben feloldva
2 ek nádcukor (vagy 1,5 ek barnacukor)
2 tk összetört csili
1 csomag (400g) rizstészta
25-30 db közepes méretű garnéla vagy 25 dkg csirkemell filé
2 gerezd fokhagyma
4 db újhagyma
30 dkg tofu
2 marék babcsíra (vagy 2 konzerv)
4 tojás
4 marék sózatlan pirított földimogyoró
olaj
1 csokor koriander
2 db lime
szárított csili
Először a szószt készítem el: az első négy hozzávalót kis lábosba teszem és összefőzöm.
A rizstésztát 10 percre meleg vízbe áztatom, csak addig, amíg megpuhul, nem kell itt megfőnie.
Minden mást előkészítek, hogy ha beindul a wok-menet, minden kéznél legyen. Itt lehet ugyanis megint elcsúszni: ha nincs minden kéznél, nem tud a villámgyors pirítás megtörténni.
A fokhagymát felaprítom, az újhagymákat darabokra vágom. A tofut felkockázom. A garnélát megtisztítom, ha csirkét használok, felkockázom. A földimogyorót mozsárban összetöröm.
A hozzávalókat a szósz kivételével 2-3 részre osztom. A wokot felforrósítom. Beleöntök 1 ek olajat, ha csirké változatot készítek, azzal kezdem a pirítást. Ha félig megpirult, hozzáadom a tofut és a fokhagymát, és addig pirítom, amíg a tofu széle aranybarna lesz. Adok hozzá1 ek szószt, kevergetem. Ha garnélás változat készül a tofu után dobom a rákokat a wokba és 1-2 percig pirítom. Az egészet a wok falára kotrom, 2 tojást a wokba ütök és elkeverem, mintha rántottát készítenék. Amikor a tojás átsült, minden mással összekeverem, rádobom a beáztatott tészta felét és további 1 ek olajat. A szósz felét 2-3 adagban a tésztára kanalazom és óvatosan kevergetve addig pirítom, amíg megpuhul. Hozzákeverem a babcsíra felét, tányérra szedem. Tálalás előtt megszórom újhagymával, pirított földimogyoróval, apróra vágott korianderrel, a babcsírával és a tányérra teszek 1-2 gerezd lime-ot. Ugyanezt megismétlem még 1-2-szer, amíg a teljes mennyiség elkészül.
Az asztalra kerül még: cukor, halszósz, csili, összetört mogyoró, így mindenki csavarhat még egyet az ízesítésen.
Első lépésként a lereszelt burgonyához fokozatosan adagoljuk a finomlisztet. A megtisztított fokhagyma gerezdeket átpasszírozzuk egy fokhagymanyomón, majd hozzáadjuk a burgonyához....
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KözepesA liszthez adunk 1 tojást és a vizet, majd csomómentesen elkeverjük. Egy edényben vizet forralunk és a nokedlitésztát beleszaggatjuk. A másik edénybe olajat öntünk, és beleöntjük...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA padlizsánokat alaposan megmossuk, 0,5 cm-es karikákra vágjuk, lesózzuk, és fél órát pihentetjük. Míg a padlizsánkarikák pihennek, egy nagyobb serpenyőben felhevítjük a vajat, és...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA szárazbabot előző este beáztatjuk, leszűrjük. Az apróra vágott vöröshagymát a forró zsíron megpirítjuk, lehúzzuk a tűzről, megszórjuk liszttel, fűszerpaprikával, és összekeverjü...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű