Recept (4-6 személyre)
½ dl halszósz
2 ek tamarind paszta ½ dl vízben feloldva
2 ek nádcukor (vagy 1,5 ek barnacukor)
2 tk összetört csili
1 csomag (400g) rizstészta
25-30 db közepes méretű garnéla vagy 25 dkg csirkemell filé
2 gerezd fokhagyma
4 db újhagyma
30 dkg tofu
2 marék babcsíra (vagy 2 konzerv)
4 tojás
4 marék sózatlan pirított földimogyoró
olaj
1 csokor koriander
2 db lime
szárított csili
Először a szószt készítem el: az első négy hozzávalót kis lábosba teszem és összefőzöm.
A rizstésztát 10 percre meleg vízbe áztatom, csak addig, amíg megpuhul, nem kell itt megfőnie.
Minden mást előkészítek, hogy ha beindul a wok-menet, minden kéznél legyen. Itt lehet ugyanis megint elcsúszni: ha nincs minden kéznél, nem tud a villámgyors pirítás megtörténni.
A fokhagymát felaprítom, az újhagymákat darabokra vágom. A tofut felkockázom. A garnélát megtisztítom, ha csirkét használok, felkockázom. A földimogyorót mozsárban összetöröm.
A hozzávalókat a szósz kivételével 2-3 részre osztom. A wokot felforrósítom. Beleöntök 1 ek olajat, ha csirké változatot készítek, azzal kezdem a pirítást. Ha félig megpirult, hozzáadom a tofut és a fokhagymát, és addig pirítom, amíg a tofu széle aranybarna lesz. Adok hozzá1 ek szószt, kevergetem. Ha garnélás változat készül a tofu után dobom a rákokat a wokba és 1-2 percig pirítom. Az egészet a wok falára kotrom, 2 tojást a wokba ütök és elkeverem, mintha rántottát készítenék. Amikor a tojás átsült, minden mással összekeverem, rádobom a beáztatott tészta felét és további 1 ek olajat. A szósz felét 2-3 adagban a tésztára kanalazom és óvatosan kevergetve addig pirítom, amíg megpuhul. Hozzákeverem a babcsíra felét, tányérra szedem. Tálalás előtt megszórom újhagymával, pirított földimogyoróval, apróra vágott korianderrel, a babcsírával és a tányérra teszek 1-2 gerezd lime-ot. Ugyanezt megismétlem még 1-2-szer, amíg a teljes mennyiség elkészül.
Az asztalra kerül még: cukor, halszósz, csili, összetört mogyoró, így mindenki csavarhat még egyet az ízesítésen.
Vájj ki egy zsemlét, töltsd meg ízlés szerint! Például keverj össze krémsajtot, bacont, sonkát, hagymát esetleg üss a tetejére egy tojást, szórd meg snidlinggel és egy pici reszel...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA húst vékony csíkokra vágjuk. A gyros fűszerkeveréket összekeverjük az olajjal, beleforgatjuk a húst, és hűtőbe tesszük. Közben felaprítjuk a lilahagymát, paradicsomot, uborkát,...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA tejet meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot és a darát, lassú tűzön csomómentesre főzzük amíg be nem sűrűsödik.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűVágjon 48 vékony szeletet a paradicsomból és 63 a cukkiniból. A csirke szeleteket elsimítjuk, majd hosszában kettévágjuk. Megszórjuk Ducros ® Provençal keverékkel, majd rátesszük a...
Elkészítési idő: 35 perc Nehézség: Könnyű