10 kg megtisztított, feldarabolt birsalma
6 dl víz
5 db citrom leve
4 db szegfűszeg
3 db egész fahéj
2 kg cukor
A vizet felforralom, bele dobom a szegfűszeget és a fahéjat. Kicsit áztatom, leszűröm. A nagyobb lábos aljára beöntöd a fűszeres vizet. Beleteszed a darabokra vágott birsalmát, a citromlét, összekevered és lassan – hogy a cukor feloldódjon – főzni kezded.
20 perc főzés után turmixolod, hozzáadod a cukrot, tovább főzöd, míg sűrűbbé válik. Ez még csepp-próba nélkül is látszik, nem kell félni, hogy híg marad, mert a birsalmának nagy a sűrűsödést segítő pektin tartalma.
Forrón üvegekbe mered, az üvegeket lezárod, és forrón egy napra száraz dunsztba teszed.
Amikor almás süteményt vagy almakompótot készítünk, érdemes a "hulladékot" (a héját és a magházát) is felhasználni. Remek gyümölcskocsonyát főzhetünk belőle, amit ugyanúgy tárolhat...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA körtét meghámozva, kockára vágva üvegekbe raktam, tettem rá 1 teás kanál cukrot, 1 szem szegfűszeget, és pár fahéj darabot, felengedtem hideg vízzel, (tudom, hogy ez megosztó, de...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű