10 kg megtisztított, feldarabolt birsalma
6 dl víz
5 db citrom leve
4 db szegfűszeg
3 db egész fahéj
2 kg cukor
A vizet felforralom, bele dobom a szegfűszeget és a fahéjat. Kicsit áztatom, leszűröm. A nagyobb lábos aljára beöntöd a fűszeres vizet. Beleteszed a darabokra vágott birsalmát, a citromlét, összekevered és lassan – hogy a cukor feloldódjon – főzni kezded.
20 perc főzés után turmixolod, hozzáadod a cukrot, tovább főzöd, míg sűrűbbé válik. Ez még csepp-próba nélkül is látszik, nem kell félni, hogy híg marad, mert a birsalmának nagy a sűrűsödést segítő pektin tartalma.
Forrón üvegekbe mered, az üvegeket lezárod, és forrón egy napra száraz dunsztba teszed.
A diót megszurkáljuk 2-3-helyen villával, utána berakjuk egy nagy befőttes üvegbe, és vízzel leöntjük. 9 napig áztatjuk, minden nap tiszta vizet teszünk rá, majd megfőzzük félpu...
Elkészítési idő:Az összetevőket elkeverjük és egy lábasban 5-6 percig rotyogtatjuk folyamatos kevergetés mellett. A kevergetésre azért is van szükség, mert a sütőtök puffogva szereti célba venni a...
Elkészítési idő: 25 perc