10 kg megtisztított, feldarabolt birsalma
6 dl víz
5 db citrom leve
4 db szegfűszeg
3 db egész fahéj
2 kg cukor
A vizet felforralom, bele dobom a szegfűszeget és a fahéjat. Kicsit áztatom, leszűröm. A nagyobb lábos aljára beöntöd a fűszeres vizet. Beleteszed a darabokra vágott birsalmát, a citromlét, összekevered és lassan – hogy a cukor feloldódjon – főzni kezded.
20 perc főzés után turmixolod, hozzáadod a cukrot, tovább főzöd, míg sűrűbbé válik. Ez még csepp-próba nélkül is látszik, nem kell félni, hogy híg marad, mert a birsalmának nagy a sűrűsödést segítő pektin tartalma.
Forrón üvegekbe mered, az üvegeket lezárod, és forrón egy napra száraz dunsztba teszed.
Fazék, fél deci ecet az aljára, rá a szilva kicsit összenyomkodom /darálom /,felteszem főni ,amíg forrni kezd teszek rá fedőt utána leveszem. Csak annyira szabad főnie mint a húsl...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA mustot felforraljuk a cukorral és a fűszerekkel. Ha már jól forr, beletesszük a meghámozott, cikkekre vágott almát, körtét és félbevágott, kimagozott szilvát. 2-3 percig főzzük –...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA cukrot felforralom a vízzel. Belerakom a gyümölcsöt a befőttes üvegbe, és ráöntöm a meleg szirupot. (teleöntöm) Szalicilt teszek a tetejére, 1 mokkáskanálnyit. Ngay lábasba tes...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA meggyet megmostam, kimagvaltam, lemértem. Egy nagy tepsibe terítettem a meggyszemeket úgy, hogy lehetőleg ne fedjék egymást. (A legnagyobb tepsimben kb. 1,5-2 kg meggy fér így e...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes