eltenni való szatymazi őszibarack
kristálycukor
szegfűszeg
ivóvíz
A befőttet érett, de még nem puha (hámozható) szatymazi őszibarackból készítjük, ami lehet fehér, vagy sárga húsú (korábban a magvaváló fehér húsú Mariska fajtából készítették).
A meghámozott és kimagozott barackokat felnégyeljük és megtöltjük vele az előkészített 0,75 literes befőttesüvegeket, majd minden üvegbe három (3) evőkanál kristálycukrot, és 1-2 db szegfűszeget teszünk a barackra. Az így telített üvegbe annyi vizet öntünk, hogy ellepje a barackokat, majd egy csavaros fém tetővel lezárjuk az üvegeket. Ezután egy nagyobb lábasba tesszük a lezárt üvegeket, amelynek az aljára újságpapírt helyezünk, hogy az üveg ne érintkezzen a lábos aljával. Majd körülbelül félig töltjük a lábost vízzel. Az üvegek tetejét egy konyharuhával letakarjuk és lassú tűzön, mintegy ¾ órán keresztül állandó hőfokon folyamatosan (gyöngyözésig) hevítjük a befőtteket. Időnként emeljük fel a konyharuhát és nézzük meg az üvegben a levet, mert ha látjuk, hogy elkezdett gyöngyözni, azonnal zárjuk le a tüzet és tegyük át száraz dunsztba a befőtteket, abban hagyjuk kihűlni.
10 perc 1. A meggyet leszárazzuk, alaposan megmossuk. (Tipp! Gyakran kukacos a meggy, így ha pár órára vízben áztatjuk a megmosott meggyet, akkor kijönnek a kukacok belőle. Ezt é...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűAz a jó a szörpökben, hogy roppant egyszerűen elkészíthetőek. Nincs ez másként a bodzaszörppel sem. Annyi a dolgunk, hogy a frissen szedett virágernyőket amennyire csak lehet, megs...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA fügéket alaposan kiválogatjuk, gyorsan átmossuk ha kell és negyedeljük. Feltesszük főni és a gyümölcsök édességétől és érettségétől függően hozzáadjuk a cukrot és a citromlevet....
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A cseresznyét szárától megtisztítjuk, megmossuk, üvegekbe rakjuk. 2. Az üvegeket felöntjük tiszta vízzel, majd a vizet lábosba öntjük. 3. Minden liter vízhez 20 dkg cukr...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű