A tésztához:
600 g finomliszt
100 g cukor
42 g élesztő
1 csipet só
150 ml tej (langyos)
50 g vaj (olvasztott)
100 ml víz (meleg)
2 db tojás
A töltelékhez:
100 g cukor (kristály)
2 ek narancshéj (reszelt)
2 ek citromhéj (reszelt)
50 g vaj (olvasztott)
A sziruphoz:
1 citromból nyert citromlé (vagy narancslé)
3 ek porcukor
A fenti összetevőkből tésztát dagasztunk.
Hagyjuk meleg helyen 50-60 percet kelni.
Amíg kel a tészta, előkészítjük a cukrot, amelybe belereszeljük a narancs és a citrom héját (vagy csak az egyiket). Jól összekeverjük.
Egy lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, és olvasztott vajjal alaposan megkenjük. A maradék olvasztott vajjal kikenjük a püspökkenyér-formát.
A megkent tésztát megszórjuk az illatos cukorral, és csíkokra vágjuk. Öt egyforma széles csíkra. Fektessük egymásra a csíkokat, és vágjuk hat egyforma részre.
A kikent formába belerakjuk a tésztát, egymás mellé függőlegesen. Letakarjuk, és hagyjuk 30-40 percet kelni.
Előmelegített sütőben süssük kb. 30-35 percet. Amikor a teteje már ropogós, kivesszük a sütőből, és hagyjuk kihűlni.
A narancs vagy a citrom levét kinyomjuk, és összekeverjük a porcukorral. A cukros öntettel meglocsoljuk a tészta tetejét.
Kivesszük a formából, és külön darabokra szedjük. Kínálhatjuk mézzel, lekvárral vagy amivel csak szeretnénk.
A piskótákat megkenjük egy kevés nutellával vagy lekvárral is lehet.Össze tesszük,majd egy kis szint el keverünk egy kevés vízbe.Az egyik oldalát pirosra a másikat zöldre festjük,...
Elkészítési idő: 30 percA tesztat az elozo este kell elkesziteni. A tolteleket elegendo csak a felhasznalas elott. Eloszor a tejfolt beteszem a mikroba,epp csak kezmeleg legyen. Ebbe teszem bele a toja...
Elkészítési idő:Elkészítjük a kovászt. Az élesztőt a kr.cukorral 2 dl langyos tejbe 20 dkg liszttel elkeverjük, langyos helyen kelesztjük. (Kovászhoz a lisztet mindíg a kimért egész adagból vessz...
Elkészítési idő: 2 óra