Családireceptkönyv.hu

Tejfölös gombaleves


Írta:

Adag: 4
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


25 dkg gomba
negyed fej vöröshagyma
2 db sárgarépa
1 db fehérrépa
kis darab karalábé

bors
olaj
pirospaprika
esetleg leveskocka
1 evőkanál tejföl
liszt

Elkészítés:


A gombát mossuk meg, a hibás részeket vágjuk ki belőle, majd vágjuk fel szeletekre.
A zöldségeket mossuk- és hámozzuk meg, majd a sárgarépát karikázzuk fel. Én nem szeretem a fehérrépát, ezért azt csak félbe szoktam vágni, hogy tálaláskor könnyen ki tudjam halászni a levesből. A karalábéból vágjunk ki egy kisebb darabot (kb. 4x4).

A hagymát vágjuk fel apróra. A lábos aljára tegyünk egy kevés olajat, egy csapott teáskanál sót, kevés borsot, szórjuk rá a hagymát és kezdjük el takarékon pirítani.

Amikor a hagyma már üveges, szórják rá a zöldségeket és továbbra is alacsony lángon forgassuk át őket a hagymában.
Pár perc után szórjunk rá pirospaprikát (én. kb. két csapott teáskanállal tettem), forgassuk át, majd öntsük rá a gombát.

Eddig az első próbálkozásnál is eljutottam, de akkor rengeteg vizet öntöttem rá, így most csak annyit adtam hozzá, hogy a gombákat kicsit több, mint a feléig ellepje. (Aki szeretne bele leveskockát is tenni, az most adja hozzá - elég egy lecsípett darab is belőle.)
Fedő alatt közepes lángon addig főztem, amíg a zöldségek megpuhultak. Ennyi idő alatt a gomba is szépen összeesett és levet eresztett.
Adjunk hozzá egy kevés vizet még, ha nagyon sűrű lenne (nálam az egy pohár volt még pluszban).

A habaráshoz egy evőkanál tejfölben csomómentesre kevertem egy mokkáskanálnyi lisztet. A leves levéből átmertem egy merőkanállal a tejfölbe, összekevertem, majd visszaöntöttem az egészet a lábosba és felforraltam. A végén még sózzunk után, ha szükség van rá. A tetejére szórhatunk apróra vágott petrezselymet is.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Babgulyás maradék sonkával, lével
Babgulyás maradék sonkával, lével

A húsvéti sonka maradék levéből kivesszük a szétfőtt zöldségeket, majd feltesszük főni, hozzá adjuk a vizet és beledobáljuk a babot, a répákat, és a zellerlevelet. Így főzzük kb. 1...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Tejfölös gombaleves galuskával
Tejfölös gombaleves galuskával

A megtisztított zöldségeket vágjuk fel, a hagymát finomra, a répákat közepes karikákra, a gombát tetszőleges darabokra. Magas falú edényben dinszteljük meg kevés olajon a finomra...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Hagymaleves
Hagymaleves

Macó dolga :)

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Katalin
Csirkeraguleves
Csirkeraguleves

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk