A tésztához:
5 dkg élesztő (friss)
5 dl 2,8%-os tej
1 evőkanál kristálycukor
80 dkg búzaliszt (BL55)
1 csapott evőkanál só
2 dl étolaj
A töltelékhez:
6 bő evőkanál tejföl (12%-os)
2 db fokhagyma
2 db lilahagyma
30 dkg gépsonka
1 db morzsolt kukorica (konzerv, vagy friss)
30 dkg sajt - trappista (reszelt)
A tetejére:
2 csapott evőkanál tejföl (12%-os)
1 db tojássárgája
1 csapott evőkanál szezámmag
1 csapott evőkanál lenmag
Az összes tej negyedével, és a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd egy tálban összekeverjük a tészta hozzávalóival, a maradék langyos tejjel bedagasszuk.
Konyharuhával letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük. (kb. 1 óra)
Megfelezzük a tésztát, és mind a két tésztával egyformán járunk el.
Lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk.
A tejfölt össze keverjük a fokhagymanyomón áttört fokhagyma gerezdekkel, megkenjük a tejföl keverékével, majd ráhalmozzuk az apróra vágott sonkát, hagymát, kukoricát, reszelt sajtot.
Feltekerjük, éles késsel háromszögekre vágjuk.
Megkenjük a tetejét az összekevert tejföl és tojássárgája keverékével. A tetejére szezámmagot, lenmagot szórunk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 180 C fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük.
A langyos tejben elkeverek 1 evőkanál cukrot, majd belemorzsolom az élesztőt. A liszthez hozzáadom a sót, a tojást, a maradék cukrot és a felfuttatott élesztőt. Elkezdem gyúrni, d...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA túrót szitán áttörjük, összegyúrjuk a liszttel, a tojással, a vajjal, sóval és annyi tejfölt teszünk hozzá, hogy jól nyújtható legyen. Jól kidolgozzuk, fél órára hűtőbe rakjuk....
Elkészítési idő: másfél óra Nehézség: Közepes1•A fehér tésztához a még forró és áttört krumplihoz hozzádolgozzuk a vajat és hűlni hagyjuk. A kétféle lisztet elkeverjük a sóval. 2•A piros tésztához a hagymát megtisztítjuk, f...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesAz összes hozzávalót (a medvehagyma és a fenyőmag kivételével) egy tálba mértem. Bedagasztottam a tésztát, majd egy kelesztőtálba tettem kelni 30 percre. Ezalatt felaprítottam a me...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű