50 dkg liszt
2,5 dkg friss élesztő
4 dl tej
1 teéskanál cukor
2,5 dkg porcukor
5 dkg vaj
4 tojássárga
0,5 dl rum
olaj a sütéshez
folyékony lekvár, olvasztott csokoládé, nutella, hígabb puding ízlés szerint
A tejet meglangyosítjuk, megfelezzük, az egyik felébe morzsoljuk a friss élesztőt és 1 teáskanál cukorral elkeverjük, langyos helyen felfuttatjuk. Közben a szobahőmérsékletű lisztet egy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a porcukrot, a tojássárgákat, a rumot, a tejet, a felolvasztott, de nem forró vajat és a felfutott élesztőt, és dagasztófejes kézi mixerrel rugalmas tésztává dolgozzuk 8–10 perc alatt. Gombóccá formázzuk, és konyharuhával lefedve, langyos helyen 1 órát kelni hagyjuk.
A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen kicsit átgyúrjuk, maroknyi adagokat tépünk belőle, amit gombóccá formázunk lisztezett kézzel. Lisztezett tálcára rakosgatjuk, pici liszttel meghinjük, majd koyharuhával leterítjük, és még fél órát kelni hagyjuk.
Közben előkészítjük a tölteléket, amit szeretnénk: a lekvárt kikeverjük, esetleg egy kis vízzel vagy rummal hígítjuk, a csokoládét megolvasztjuk, ha pudingosan szeretnénk, akkor megfőzzük a pudingot. A tölteléket egy habzsákba töltjük.
Egy nagyobb edényben olajat melegítünk, és a megkelt fánkokat adagonként belerakjuk, egyszerre nem túl sokat, és 6–8 perc alatt megsütjük, félidőben egy szűrőkanállal megforgatva.
Ha szép piros, lecsöpögtetve papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja, majd ha mindegyik megsült, az előkészített töltelékkel a habzsákból megtöltjük úgy, hogy a zsák fejét a tésztába nyomjuk, és egy kevés – vagy több – finomságot a belsejébe töltünk.
Meghintjük porcukorral, és azonnal tálalhatjuk, de langyosan, hidegen is finom.
Először elkészítjük a tölteléket: az almát meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Egy lábasba tesszük az összes hozzávalót, összekeverjük és addig főzzük, míg lágy, zselés...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz almát meghámozzuk, negyedeljük, a magházat kivágjuk, és vékonyan felszeleteljük az almacikkeket. Ezután meglocsoljuk a citromlével, és összeforgatjuk, hogy ne barnuljon meg. A...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA pudingpor kivételével az összes hozzávalót jól összedolgozzuk, tésztává gyúrjuk. A tésztát elfelezzük, és az egyikbe beledolgozzuk a vanília ízű, a másik vaníliás ízű (Két különb...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű