menu

Családireceptkönyv.hu

Berlini fánk


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


50 dkg liszt
2,5 dkg friss élesztő
4 dl tej
1 teéskanál cukor
2,5 dkg porcukor
5 dkg vaj
4 tojássárga
0,5 dl rum
olaj a sütéshez
folyékony lekvár, olvasztott csokoládé, nutella, hígabb puding ízlés szerint

Elkészítés:


A tejet meglangyosítjuk, megfelezzük, az egyik felébe morzsoljuk a friss élesztőt és 1 teáskanál cukorral elkeverjük, langyos helyen felfuttatjuk. Közben a szobahőmérsékletű lisztet egy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a porcukrot, a tojássárgákat, a rumot, a tejet, a felolvasztott, de nem forró vajat és a felfutott élesztőt, és dagasztófejes kézi mixerrel rugalmas tésztává dolgozzuk 8–10 perc alatt. Gombóccá formázzuk, és konyharuhával lefedve, langyos helyen 1 órát kelni hagyjuk.
A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen kicsit átgyúrjuk, maroknyi adagokat tépünk belőle, amit gombóccá formázunk lisztezett kézzel. Lisztezett tálcára rakosgatjuk, pici liszttel meghinjük, majd koyharuhával leterítjük, és még fél órát kelni hagyjuk.
Közben előkészítjük a tölteléket, amit szeretnénk: a lekvárt kikeverjük, esetleg egy kis vízzel vagy rummal hígítjuk, a csokoládét megolvasztjuk, ha pudingosan szeretnénk, akkor megfőzzük a pudingot. A tölteléket egy habzsákba töltjük.
Egy nagyobb edényben olajat melegítünk, és a megkelt fánkokat adagonként belerakjuk, egyszerre nem túl sokat, és 6–8 perc alatt megsütjük, félidőben egy szűrőkanállal megforgatva.
Ha szép piros, lecsöpögtetve papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja, majd ha mindegyik megsült, az előkészített töltelékkel a habzsákból megtöltjük úgy, hogy a zsák fejét a tésztába nyomjuk, és egy kevés – vagy több – finomságot a belsejébe töltünk.
Meghintjük porcukorral, és azonnal tálalhatjuk, de langyosan, hidegen is finom.

Berlini fánk

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Tejszínes gyümölcsrizs
Tejszínes gyümölcsrizs

A rizst megmosom, leszűröm. A tejet felteszem, amikor forr, a rizst belekeverem. Csipet sóval, citromhéjával főzöm lassan, néha megkevergetve, ameddig a rizs a tejet felveszi. Bele...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kókuszos âlom
Kókuszos âlom

A kókuszos réteghez a tejet a cukorral és a lisztel simára keverjük majd a közepesen sűrűre főzzük levesszük a tűzről és belekeverjük a vanília cukrot és a kókuszreszeléket.Az őzge...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Receptek
alakbarát Isler, Salátagyár
alakbarát Isler, Salátagyár

A hozzávalókat a tojás kivételével elmorzsoljuk egymással. Mélyedést készítünk a morzsalék közepébe és beleütjük a tojást, összegyúrjuk. Zabpehelylisztet szórunk a gyúródeszkára, f...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Dóri
Szilvalekváros kifli - leveles tésztából
Szilvalekváros kifli - leveles tésztából

A tésztát kinyújtjuk kb. 3 mm vastag, téglalap alakúra, majd egyenlő csíkokra vágjuk, melyeket kis háromszögekre vágunk. Mindegyik háromszög szélesebb részére teszünk egy teáskan...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk