Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Berlini fánk


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


50 dkg liszt
2,5 dkg friss élesztő
4 dl tej
1 teéskanál cukor
2,5 dkg porcukor
5 dkg vaj
4 tojássárga
0,5 dl rum
olaj a sütéshez
folyékony lekvár, olvasztott csokoládé, nutella, hígabb puding ízlés szerint

Elkészítés:


A tejet meglangyosítjuk, megfelezzük, az egyik felébe morzsoljuk a friss élesztőt és 1 teáskanál cukorral elkeverjük, langyos helyen felfuttatjuk. Közben a szobahőmérsékletű lisztet egy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a porcukrot, a tojássárgákat, a rumot, a tejet, a felolvasztott, de nem forró vajat és a felfutott élesztőt, és dagasztófejes kézi mixerrel rugalmas tésztává dolgozzuk 8–10 perc alatt. Gombóccá formázzuk, és konyharuhával lefedve, langyos helyen 1 órát kelni hagyjuk.
A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen kicsit átgyúrjuk, maroknyi adagokat tépünk belőle, amit gombóccá formázunk lisztezett kézzel. Lisztezett tálcára rakosgatjuk, pici liszttel meghinjük, majd koyharuhával leterítjük, és még fél órát kelni hagyjuk.
Közben előkészítjük a tölteléket, amit szeretnénk: a lekvárt kikeverjük, esetleg egy kis vízzel vagy rummal hígítjuk, a csokoládét megolvasztjuk, ha pudingosan szeretnénk, akkor megfőzzük a pudingot. A tölteléket egy habzsákba töltjük.
Egy nagyobb edényben olajat melegítünk, és a megkelt fánkokat adagonként belerakjuk, egyszerre nem túl sokat, és 6–8 perc alatt megsütjük, félidőben egy szűrőkanállal megforgatva.
Ha szép piros, lecsöpögtetve papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja, majd ha mindegyik megsült, az előkészített töltelékkel a habzsákból megtöltjük úgy, hogy a zsák fejét a tésztába nyomjuk, és egy kevés – vagy több – finomságot a belsejébe töltünk.
Meghintjük porcukorral, és azonnal tálalhatjuk, de langyosan, hidegen is finom.

Berlini fánk

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Ruman Imre
Almás-diós lepény
Almás-diós lepény

Az élesztőt belemorzsolom a tejfölbe és elkeverem. A lisztet elmorzsolom a margarinnal és a többi hozzávalóval együtt összegyúrom. Fél órát pihentetem. Meghámozom és lereszelem...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Alexandra
Finom süti
Finom süti

Ha kihűlt a kettőt összekeverjük, és a lapokat megtöltjük. Közepére lekvár lap – krém – lap – lekvár – lap – krém – lap. Tetejére porcukor.

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar Raffaello muffin
Raffaello muffin

A tésztához a margarint a cukorral habosra kevejük. Hozzáadjuk a mézet és tojást, majd simára keverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral és egy csipet sóval, majd fokozatosan a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Kinder-buenó szelet
Kinder-buenó szelet

A porcukrot, vajat, kakaót, tojásokat és a mézet gőz felett összedolgozzuk. Ha összeolvadt, levesszük a gőzről, és hozzákeverjük a lisztet, amibe belekeverjük a szódabikarbónát....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk