a felfújthoz:
20 dkg rizs
9 dl tej
10 dkg cukor
1/2 kávéskanál őrölt vanília
3 dkg vaj
4 tojás
1/2 citrom reszelt héja
1 teáskanál citromlé
50 dkg túró
só
a szószhoz:
30 dkg magozott meggy (fagyasztott is lehet)
3 evőkanál cukor
1/2 dl víz
1 csapott evőkanál étkezési keményítő
a formához:
vaj
zsemlemorzsa
A rizst puhára főzzük a vaníliával és sóval ízesített tejben. A vajat a cukorral és a tojások sárgájával habosra keverjük, citromhéjjal ízesítjük. Hozzáadjuk a villával áttört túrót, a langyosra hűlt tejberizst, és eldolgozzuk. A tojásfehérjét a citromlével kemény habbá verjük, majd a túrós keverékhez forgatjuk. A tortaformát kivajazzuk, zsemlemorzsával megszórjuk, majd beleöntjük a masszát. 175 fokra előmelegített sütőben kb. 1 óra alatt készre sütjük. Rácsra téve langyosra hűtjük. A szószhoz a meggyet a cukorral kis lábasba tesszük, felforraljuk. Besűrítjük a vízben elkevert étkezési keményítővel. A rizsfelfújtat cikkekre vágjuk, és porcukorral meghintve, a meggyszósszal együtt tálaljuk.
Tipp: ha sütés közben a teteje nagyon pirulna, csúsztassunk fölé egy nagy tepsit. Gluténmentes zsemlemorzsával készítve, gluténmentes desszertet kapunk.
Hozzávalók 22 cm átmérőjű, kapcsos tortaformához
A tojást habosra keverjük a cukorral, beletesszük a vaníliát és elkeverjük benne az olajat is. A száraz összetevőket összekeverjük és hozzáadjuk a tojásos masszához. Belekeverjük a...
Elkészítési idő: kb. 1 óra Nehézség: KönnyűNincs dagasztás, nincs kelesztés, nincs nyújtás! És nem csepeg az olajtól, belül pihe-puha, igazán könnyed kis finomság. :) 1. A hozzávalókat összekeverjük. Egy galuskaszerű tészt...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesAz egész tojásokat a cukorral, vaníliával, sóval jó habosra keverjük. Hozzáadjuk a tejet és tovább keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és jól összekeverjük. Lisztezett, zsírozott...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásokat szétválasztjuk. Fele cukorral a fehérjéket kemény habbá verjük. A tojássárgákat a másik fele cukorral fehéredésig keverjük. Utána óvatosan hozzá keverjük a kemény ha...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű