a felfújthoz:
20 dkg rizs
9 dl tej
10 dkg cukor
1/2 kávéskanál őrölt vanília
3 dkg vaj
4 tojás
1/2 citrom reszelt héja
1 teáskanál citromlé
50 dkg túró
só
a szószhoz:
30 dkg magozott meggy (fagyasztott is lehet)
3 evőkanál cukor
1/2 dl víz
1 csapott evőkanál étkezési keményítő
a formához:
vaj
zsemlemorzsa
A rizst puhára főzzük a vaníliával és sóval ízesített tejben. A vajat a cukorral és a tojások sárgájával habosra keverjük, citromhéjjal ízesítjük. Hozzáadjuk a villával áttört túrót, a langyosra hűlt tejberizst, és eldolgozzuk. A tojásfehérjét a citromlével kemény habbá verjük, majd a túrós keverékhez forgatjuk. A tortaformát kivajazzuk, zsemlemorzsával megszórjuk, majd beleöntjük a masszát. 175 fokra előmelegített sütőben kb. 1 óra alatt készre sütjük. Rácsra téve langyosra hűtjük. A szószhoz a meggyet a cukorral kis lábasba tesszük, felforraljuk. Besűrítjük a vízben elkevert étkezési keményítővel. A rizsfelfújtat cikkekre vágjuk, és porcukorral meghintve, a meggyszósszal együtt tálaljuk.
Tipp: ha sütés közben a teteje nagyon pirulna, csúsztassunk fölé egy nagy tepsit. Gluténmentes zsemlemorzsával készítve, gluténmentes desszertet kapunk.
Hozzávalók 22 cm átmérőjű, kapcsos tortaformához
1. A tejben felfuttatjuk az élesztőt egy csipet cukorral. A lisztet összekeverjük a többi cukorral, vaníliás cukorral, a citrom héjával, sóval, hozzáadjuk a tojások sárgáját, az o...
Elkészítési idő:A hozzávalókat összedolgozzuk. Fél centi vastagra kisodorjuk nyújtófával. - a 10 dkg lisztet kikeverjük a 10 dkg langyos zsírral - majd ezzel a masszával megkenjük a kinyújtott tés...
Elkészítési idő:Magasfalú tálban összekeverni 2,5percig mikrózni
Elkészítési idő: