Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Zürichi kenyér


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Kovász:
200 g BL 80 lisz
3 g friss élesztő
130 g víz
17 g aktív kovász
Tészta:
a kovász
300 g BL80 liszt
170 g víz
20 g vaj
8 g élesztő
10 g só
csipet aszkorbin
2 ek. burgonyapehely

Elkészítés:


A tésztát kenyérsütőgéppel szoktam bedagasztatni. Könnyű, kissé tapadós tészta lesz, remek vele dolgozni.
Kelesztő tálba teszem a dagasztás végén, hagyom duplájára kelni. Félidőben, kb. 20-30 perc után egyszer óvatosan áthajtogatom.
Enyhén lisztezett felületre borítom, a kezemmel alaposan ellapogatom. Mindkét oldalról behajtom egy kicsit,ezzel lehet elkerülni, hogy a közepe púposabb legyen. Forma kenyereknél is. Majd fentről elkezdem lefelé tekerni úgy, hogy minden tekerést kissé lenyomok. Duplájára kelesztem, majd háromszor haránt bevágom. Sütőpapírral kibélelt jénaiba teszem, a jénai tetejét belülről alaposan befújom vízzel. 230 fokos sütőben kezdem sütni, majd 30 perc múlva visszaveszem 200 fokra és további 15 percig sütöm. Az utolsó 15 percre le lehet venni a jénai tetejét, őszintén szólva én nem szoktam.
Rácsra teszem kihűlni. Gyönyörűen kicserepesedik.

Trükkök, tippek, praktikák:


A kenyér készítése a sütés előtti nap indul, akkor kell egy kovászt bekeverni, majd 10-12 óra múlva lehet dagasztani.

Zürichi kenyér

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Katka
SPENÓTOS-FOKHAGYMÁS FÉLBARNA ZSEMLE, AHOGY SZABI A P
SPENÓTOS-FOKHAGYMÁS FÉLBARNA ZSEMLE, AHOGY SZABI A P

Finomra törjük a fokhagymát, és az olívaolajon megfuttatjuk, majd rádobjuk a spenótot és pár perc alatt megpároljuk. Félretesszük hűlni. A vízbe morzsoljuk az élesztőt, a lisztekk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Receptek
nagyi lekváros buktája
nagyi lekváros buktája

Dagasztjuk, aztán kb. 1 órát kelesztjük. Átdagasztjuk, majd fél centisre kinyújtjuk, kockákat vágunk, bele a lekvár. Zsírozott tepsibe rakjuk, kelesztjük fél órát, majd előmelegí...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Detty
Dupla csokis kifli
Dupla csokis kifli

Az összes hozzávalót a gép üstjébe mértem és 15 perc alatt a szokásosnál kissé lágyabb tésztát dagasztottam. A kikapcsolt gépben hagytam tizenöt percig kelni. Míg kelt elkészítet...

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Krilla
Zsemle,Sinka Martina
Zsemle,Sinka Martina

Félig töltöttem a kis és nagy muffin formákat is. 200 fokos előremelegített sütőben 10 perc volt. Forrón szétvágtam, nem volt nyers és lucskos kihűlve jó kenyérállagú

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk