40 dkg rétes liszt
1 egész tojás
csipet só
kb. 1,5 deci langyos víz
1 kk ecet
olaj
Tálba bele szitálom a lisztet, bele teszem a sót, a tojást amit felverek és dagasztom az ecetes vízzel.
A tészta keménysége közepes legyen, inkább egy picit keményebb ,,,addig dagasztom a tésztát ameddig tiszta lesz a kezem és a tál is,,,szóval nem marad a tészta a tálan sem a kezemen. Mivel nincs dagasztó gépem kezem volt a dagasztó és kb. 10 percig tartott mikorra szép sima tésztát kaptam
A kidolgozott tésztát ketté vágom egy kicsit átgyúrom és lisztezett konyharuhára rakom, letakarom egy másik konyharuhával és hagyom pihenni 20-25 percig. Ennyi idő alatt a tészta meglágyul, közben nézd meg a tésztát mert ha keménybre dagasztottad akkor elég az a 20-25 perc a pihentetésre, ha lágyab a tészta elég kevesebb idő is a pihentetésre ia.
A pihentetés után teszek az asztalra asztalterítőt amit megszórok lisztel, rá helyezem a közepére a tésztát s a tetejét megkenem olajjal. Következik a nyújtás ,,,elősször szépen kézzel huzogatod körbe a tésztát, majd alá nyúlsz lisztezett kézzel és szépen óvatosan húzogatod a tésztát hogy a közepén is vékony legyen.
Túrós töltelék hozzávalói gáztepsi méret,,,ahogy a képen látjátok:
1,25 kg túró
2 tojás
40 dkg kristály cukor
csipet só
1 kis doboz tejföl
2 vaníliás cukor
2 zacskó mazsolyaszőllő /kihagyható aki nem szereti/
4-5 ek olaj
A túrót átgyúrom a sóval, majd bele rakom a tojás sárgaját, cukrot, tejfölt, vaníliás cukrot, mazsolyaszőlőt. A tojásfehérjét kemény habbáverem s hozzá keverem a túrós töltelékhez.
A kész túró is krémet rákanalazom a tészta felére, megszórom olajjal, azt a részt olajazom ahol nincs töltelék és összetekerem a fenti leírás szerint.
Meggyes-grízes rétes töltelék hozzávalói:
½ liter búzadara
kb. 1 deci olaj
pici só
½ liter víz
1 ½ üveg meggykompót lecsepegtetve /szeretjük ha sok meggy van benne/
10-12 ek kristály cukor
A búzadarát megpirítom olajon, mikor már szép barnás a színe felöntöm vízzel, lefedem s hagyom megpárolni, közben itt-ott megkeverem. A kész búzadarát hagyom hűlni, hidegen teszem a rétesebe.
Ugyan az az eljárás mint a túrós rétesnél. A kinyújtott tésztára rászórom a búzadara felét , a meggy felét és 5-6 kanál cukrot, ide nem szórok olajat mert a búzadara olajos, csak arra a tészta részre ahol nincs töltelék és összetekerem mint ahogy már írtam, itt is két rész lesz, megy a sütőpapírral bélelt tepsibe, a tetejére vékonyan olaj és lehet sütni. Ha friss meggyből csinálom a rétest több cukor kell bele, én kimagozott meggyet főztem be és az cukros,,,,
Először a száraz hozzávalókat tesszük egy nagyobb keverőtálba, hozzáadjuk a tejet, a tojásokat és a zsírt. Az egészet alaposan elkeverjük robotgéppel. Egy közepes méretű tepsit...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőször a pudingot főzzük meg, mikor lehúztuk a tűzről belekeverjük a cukrot, kókuszreszeléket, rumot vagy rumaromát, csipet sót. Kihűtjük. A tésztához a lisztet elkeverjük a sü...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KözepesA lisztet, cukrot, sót és a kis darabokra vágott vajat tedd a robotgép üstjébe. Addig dolgoztasd a gépet, amíg a lisztes keverék egyenletes morzsás állagúvá válik borsónyi vajdar...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet, a cukrot és a sütőport összekevered majd két felé veszed. Egy közepes tepsit vastagon kikensz 10 dkg margarinnal, majd a liszt felét egyenletesen beleteszed. A túrót ö...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű