•2 kg paradicsom
•1 db pritaminpaprika (vagy kápia)
•2 db vöröshagyma
•6-8 gerezd fokhagyma
•1 dl ecet (vörösborecet)
•0,5 dl almaecet
•200-220 g barnacukor
•2 ek. mustár
•1 tk. őrölt szegfűbors
•1/2 tk. őrölt szegfűszeg
•1/2 tk. fahéj
•1 tk. só
•1 tk. őrölt bors
A hagymát finomra vágtam és kevés olajon megpároltam. Hozzáadtam az apróra vágott fokhagymát, átkevertem, majd ment az edénybe a darabokra vágott paradicsom, paprika, cukor, ecet, só, mustár és a fűszerek. Kb. egy órán át főztem lassú tűzön. Ezután botmixerrel pürésítettem, majd sűrű szövésű szűrőn átpasszíroztam. Visszatettem a tűzre és megint csak lassú tűzön, gyakran kevergetve sűrűre főztem. Közben kóstolgattam, előbb egy kevés ecet, később egy kevés cukor kellett még bele.
A főzési idő eléggé függ a paradicsom levesességétől, én jó sokáig hagytam.
Kimosott üvegekbe töltöttem, lekötöttem, majd pár percre fejre állítottam őket. Addig megágyaztam nekik a hűtőtáskába, majd gondosan betakargatva hagytam a száraz dunsztban kihűlni.
A tejet a vaníliás cukorral felforraljuk, majd levesszük a tűzről. A cukrot a tojássárgákkal és a liszttel habosra keverjük, fokozatosan hozzáöntjük a forró tejet. A keveréket a tű...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKezd el a tojások sárgáját keverni a mustárral – a legjobb gépi habverővel; Lényeges, hogy az olajat cseppenként öntsd a sárgájához, és csak utólag fűszerezd, mert csak így...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűFűszervajat készíteni nagyon egyszerű. A vajat hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni, így könnyen tudunk vele dolgozni. A salotta hagymát és a fokhagymát egészen apróra vágjuk....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz eperszósz elkészítéséhez egy kisebb lábasba tedd bele az epreket, és közepes lángon kezdd el főzni. Miután először levet eresztett és az egész felbuggyant, az epreket csak 3-4...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű