A paradicsomos alaphoz
1 db vöröshagyma, kevés olaj, fokhagyma, 500ml sűrített paradicsom, bors, oregano, bazsalikom, só
A húsgolyóhoz
1 db zsemle (szikkadt) 500g darálthús, 1 fej vöröshagyma, fokhagyma, feketebors (őrölt), oregánó (friss, vagy szárított), 1 db tojás, só
Elkészítés
Egy alacsony falú edényben olajat hevítünk, és ebben megfuttatjuk a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a paradicsompürét, majd ízesítjük sóval, cukorral, fűszerezzük őrölt fekete borssal, majorannával, oregánóval. Fedő alatt kis lángon főzzük, amíg összeállítjuk a húsgombócot. Először a zsömlét áztassuk be 10 percre, majd a húst, a zsömlét, tojást, fűszereket, zúzott fokhagymát, finomra vágott vöröshagymát, egy keverőtálba tesszük. Összekeverjük a hozzávalókat, majd kézzel legalább 5 percig „dagasztjuk” hogy a hús kis fehérjeszálai összeáljanak. (Legjobb ha az elkészült massza, egy éjszakát pihen, tehát előző nap összeállítva a legjobb.) Vizes kézzel kb. 4-5 cm-es gombócokat formázunk, majd kevés olajban elősütjük. A gombócokat óvatosan a paradicsommártásba tesszük. 45 percig lassan, kis lángon főzzük, az elpárolgott folyadékot vízzel vagy alaplével pótoljuk. Ha a gombócok elkészültek főtt spagetti tésztával tálaljuk. Én összekevertem egy jénaiban, a gombócokat viszont a tejerére rakosgattam. smile hangulatjel
Először a sertéshúskockát kissé összeaprítjuk, kevés tűzforró olajon hirtelen megpirítjuk. Ha kellően körbepirult a hús, részletekben hozzáadhatjuk az időközben apróra vágott kápos...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA padlizsán végéről levágom a szárát, kettévágom (NEM kell meghámozni!) és kivájom a belsejét egy kanállal úgy, hogy kb. 1 centis hús maradjon rajta. Jól besózom és állni hagyom....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA húst kockára vágjuk és egy kevés olajon fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kb 1 ek harissával és egy kevés római köménnyel. Annyi vizet öntünk rá, hogy ell...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA húst csíkokra vágjuk, és bepácoljuk pár órára a gyros fűszerkeverékkel. Kevés olajon sütjük majd ki, ha a mártást és a pitákat is elkészítettük már. A tzatziki elkészítése:...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű