menu

Családireceptkönyv.hu

Almás máktorta


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók nálam egy db 22 cm átmérőjű tortához:
a tésztához: 6 tojásfehérje, 20-24 dkg cukor, 20 dkg mák, 8 db babapiskóta, 1 nagyobb Jonatán alma (kb 13-15 dkg), 1 citrom reszelt héja,
a krémhez: 6 dl tej, 7 dkg kukorica keményítő (nekem csak kb 3 dkg keményítő volt itthon, ezért egy vaníliás pudingot kevertem még hozzá), 6 tojássárgája, 10-13 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 2 dl tejszín,
az almatöltelékhez: 50 dkg Jonatán alma, 5 dkg margarin, 5 dkg cukor, kb. 2 kiskanál fahéj, fél citrom leve,
a díszítéshez: 1 alma, 1-2 kanál cukor, citromlé, 2-3 evőkanál cukrozott darált mák.

Először a tésztáját készítettem el. A tojásfehérjét kemény habbá vertem, hozzáadtam a cukrot, a darált mákot, az összezúzott babapiskótát, a lereszelt almát és citromhéjat. Kivajazott és lisztezett szétnyitható tortaforma alsó lapjára vékonyan rákentem a tésztából, és a 6 db tésztalapot egyenként sütöttem meg. Egy-egy lap kb. 12-14 perc alatt sült meg nekem is.

Ezután az almás tölteléket készítettem el. Az almát meghámoztam, lereszeltem, hozzáadtam a margarint, a cukrot, a citromlét és a fahéjat, majd megpároltam, hogy jó sűrű legyen, teljesen hagytam elfőni a levét.

Végül a krémet készítettem el. A tojássárgájákhoz adtam egy keveset a tejből, a pudingporral, a keményítővel és a vaníliás cukorral simára kevertem. A tejet felforraltam a cukorral, majd folyamatos kevergetés közben hozzáadtam a sárgájás keveréket, és sűrűre főztem. Mikor langyosra kihűlt, óvatosan hozzákevertem a felvert tejszínt.

Végül megkezdtem a torta összeállítását. A hat lap közé felválva kerül a krém és az almás töltelék. Először 2-2 lap közé kentem az almás tölteléket, ami majd középre került. Az alsó lapot megkentem krémmel, ez az 1. lap, rátettem a már almás töltelékkel megtöltött 2-3. lapot, erre kentem a második krémréteget, majd jött a másik almás töltelékkel megkent 4-5.lap. Erre ismét krémet kentem, és tetejére az utolsó lapot. A maradék krémet a tetejére és a torta oldalára kentem. Ezután kidíszítettem a tetejét. Cukrozott darált mákot szórtam egy szív formájú sablonon át a torta tetejére, köré almaszeleteket tettem, melyet előtte enyhén cukros, citromleves vízben megpároltam, és egyik oldalukat szintén cukros darált mákba forgattam. A végén az oldalát is megszórtam a mákkal, majd jól lehűtve szeleteltem csak fel, és tejszínhabbal tálaltam.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Hideg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Attila Horváth kenyere
Attila Horváth kenyere

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Zellerkrémleves
Zellerkrémleves

A zellert meghámozom és felkockázom. A hagymát felkarikázom és a vajon megpárolom, majd hozzáadom a zellert és együtt kicsit megdinsztelem. Felöntöm az alaplével és puhára főzöm. H...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sajtkrémleves
Sajtkrémleves

Olívaolaj-vaj keveréken üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymánkat. Az elkészített alaplével felöntjük belenyomjuk a fokhagymákat és belenyomjuk a tömlős sajtokat. Sóval,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Gesztenyés torta (sütés nélkül)
Gesztenyés torta (sütés nélkül)

A gesztenyét, kekszet, cukrot, rumot a tejjel összedolgozzuk és egy kapcsos tortaforma (26 cm-es) aljába nyomkodjuk. A pudingokat a cukorral, tejben sűrűre főzzük. Ha langyosra hű...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk