24 órás hűtős kelesztéshez:
550 g Tüske BL80
50 g manitoba (vagy wessex)
50 g tk búzaliszt
430 g víz
120 g kovász (80 %-os)
24 g himalaya só (normálból 14 g)
2 ek burg.pehely (elhagyható)
40 g joghurt (elhagyható)
5 g árpamaláta (elhagyható)
12 órás hűtős kelesztéshez
535 g Tüske BL80
50 g manitoba (vagy wessex)
50 g tk búzaliszt
420 g víz
150 g kovász (80 %-os)
24 g himalaya só (normálból 14 g)
2 ek burg.pehely (elhagyható)
40 g joghurt (elhagyható)
5 g árpamaláta (elhagyható)
Liszteket, vizet, kovászt és árpamalátát összekevertem. Fél óra autolízis után tettem hozzá a joghurtot és sót.
Majd 3 x kb 25 percenként hajtogattam. Utolsó hajtogatás után 20 perccel ketté vettem, gömbölyítettem, kb 15 percig pihentettem majd cipókat formáztam. Jól kilisztezett szakajtóba, neylonnal letakarva hűtőbe tettem.
Hűtőből kivéve szobahőmérsékleten (kb 25 fok) bő másfél órán át hagytam felmelegedni. Sütőlapátra borítottam, tetejüket bevágtam és a 230 fokra előmelegített sütőacélra , gőzösített sütőbe csúsztattam. 15 perc múlva levettem a hőfokot 215-re és így sült még további 25 percet.
Ha nem veszem ketté, és egy veknit vagy cipót készítek, akkor a sütési idő 45-50 percre módosul.
összekever 1 órát hagyni állni
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA ribizlit fél liter vízzel és a cukorral főni tesszünk. Néhány pecr múlva a tejben elkevert pudingport beletesszük és besűrítjük. Hidegen tálaljuk
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA sütőport és a sót a liszttel elkeverjük, majd a többi hozzávalóval jól összegyúrjuk, szépen leválik a tál faláról és a kezünkről is, ekkor jó. Négy részre osztjuk, félretesszük....
Elkészítési idő: 70 perc / előké Nehézség: Könnyű