Hortobágyi húsgombóc recept
Húsgombóc
40 dkg darált sertéshús
1 db tojás
2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 közepes db vöröshagyma
2 ek zsemlemorzsa
Ragu
1 dl napraforgó olaj
1 közepes db vöröshagyma
1 közepes db tv paprika
1 kis db pritaminpaprika
1 közepes db hegyes erős paprika (elhagyható)
50 dkg csiperkegomba
3 ek sűrített paradicsom
2.5 dl víz
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1.5 dl tejföl
1 csapott ek finomliszt
alapanyagok
bors csiperkegomba darált sertéshús finomliszt fokhagyma hegyes erős paprika napraforgó olaj petrezselyem pritaminpaprika só sűrített paradicsom tejföl tojás tv paprika víz vöröshagyma zsemlemorzsa
Húsgombóc
A darált húst összekeverjük a tojással, ízesítjük, és annyi morzsát adunk hozzá, hogy jól formálható masszát kapjunk.
Hűtőbe tesszük, ezután diónyi gombócokat formálunk belőle.
Ragu
Egy nagyobb serpenyőben készítsünk pörkölt alapot, olajon a hagymát megpirítjuk, adjuk hozzá a felkockázott paprikákat, a felszeletelt gombát és a sűrített paradicsomot.
Pár percig pirítsuk, majd tegyük hozzá a húsgombócokat, és öntsük fel kb 2,5 dl vízzel. Ízesítjük, fedővel lefedjük, és készre főzzük, néhányszor megrázogatva a serpenyőt.
Ha a gombócok megfőttek, a tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel, majd a raguhoz öntjük. Szükség esetén kevés vízzel hígítjuk, összeforraljuk, és galuskával kínáljuk.
Hozzávalók: 50 dkg finomliszt (finom) 3 dl víz (langyos) 2.5 dkg élesztő 0.5 ek cukor, 1 tk só (érdemes picivel többet tenni) 2 db tojás Elkészítés: 1. Az élesztőt a langyos...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vizet felforralom, beleteszem a szegfűszeget, fahéjat, vaníliás cukrot, sót, k. cukrot. Amikor felforr beleöntöm a gyümölcsöt. A főzőtejszínt elkeverem a fél cs. pudingporral, ma...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: KönnyűA tojásokat kettéválasztjuk, és a tojások fehérjét kemény habbá verjük a vízzel és a cukorral. Ha kész a hab belekeverjük a tojások sárgáját, amihez már hozzáadtuk a sütőport és a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű