Hortobágyi húsgombóc recept
Húsgombóc
40 dkg darált sertéshús
1 db tojás
2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 közepes db vöröshagyma
2 ek zsemlemorzsa
Ragu
1 dl napraforgó olaj
1 közepes db vöröshagyma
1 közepes db tv paprika
1 kis db pritaminpaprika
1 közepes db hegyes erős paprika (elhagyható)
50 dkg csiperkegomba
3 ek sűrített paradicsom
2.5 dl víz
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1.5 dl tejföl
1 csapott ek finomliszt
alapanyagok
bors csiperkegomba darált sertéshús finomliszt fokhagyma hegyes erős paprika napraforgó olaj petrezselyem pritaminpaprika só sűrített paradicsom tejföl tojás tv paprika víz vöröshagyma zsemlemorzsa
Húsgombóc
A darált húst összekeverjük a tojással, ízesítjük, és annyi morzsát adunk hozzá, hogy jól formálható masszát kapjunk.
Hűtőbe tesszük, ezután diónyi gombócokat formálunk belőle.
Ragu
Egy nagyobb serpenyőben készítsünk pörkölt alapot, olajon a hagymát megpirítjuk, adjuk hozzá a felkockázott paprikákat, a felszeletelt gombát és a sűrített paradicsomot.
Pár percig pirítsuk, majd tegyük hozzá a húsgombócokat, és öntsük fel kb 2,5 dl vízzel. Ízesítjük, fedővel lefedjük, és készre főzzük, néhányszor megrázogatva a serpenyőt.
Ha a gombócok megfőttek, a tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel, majd a raguhoz öntjük. Szükség esetén kevés vízzel hígítjuk, összeforraljuk, és galuskával kínáljuk.
Vegyünk egy mély edényt vagy tálat, melybe öntsük bele a 35%-os zsírtartalmú tejszínt. Kezdjük el felverni a mixerrel, eleinte a legkisebb fokozaton. Amikor a tejszín kezd sűrűsöd...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés Az almákat megtisztítjuk, és tetszőlegesen feldaraboljuk. A vízzel, cukorral, csipetnyi sóval, és a fahéjrúddal feltesszük főni. Mire felforr, elkészítjük a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hagymákat felszeleteljük. Felolvasztjuk a vajat, rátesszük a hagymákat, megsózzuk és lassú tűzön pirítjuk. Hozzáadjuk a lisztet, majd kicsit pirítjuk még. Előbb kevés hideg...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűA szilvákat megmossuk, egy pár darabot félreteszünk, hogy majd legyen egy kis darabos rész is, a többit meghámozzuk, az edénybe beleöntjük a vizet, majd beletesszük a szilvákat...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű