Családireceptkönyv.hu

Kovászos fonott kalács


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:




KALÁCS, MÁSODIK FORDULÓ
Otthon ki ne próbáld!
2016. november 18. - Lousha
Azért persze egy kenyérkénél nem álltam meg. Roppantul izgatott a múltkori, meg sem kóstolt kalács, így ezt is újra elkészítettem, immár a saját szokásaimra hangolva, cukormentesen, teljes kiőrlésű liszttel, tejjel etetett kovásszal, és csak úgy miért ne alapon a fele tésztát kakaóval.
img_20161116_133006.jpg
Kissé érdekes alakja lett, mert muszáj volt zárt edényben sütnöm a szárításra hajlamos sütőm miatt, ellenben nincs ekkora edényem... Szóval muszáj volt kanyarodnia.

A legjobb tanács, amit immár kóstolás után adhatok, hogy senki ne süssön ilyet, állati veszélyes! Egy szeletkét, csak a végéből levág az ember, mégiscsak le kell tesztelni... És már hiányzik is a fele. Nagyon alattomos jószág, egyfolytában hozza magával a barátait is, kérdezés nélkül...

Mindenesetre azt hiszem, kijelenthetjük, hogy jól sikerült.
img_20161116_133021_hdr.jpg
Szép lett a belseje, nem nehezítette el a tk tönköly, és a fonatok mintája is csinos lett.
img_20161116_142448_hdr.jpg
img_20161116_142511_hdr.jpg
Így szeletben talán még jobban látszik, milyen szép szálas, foszlós a belseje.
img_20161116_143500_hdr.jpg
A módosított recept pedig így festett:

- 200 g 12 órával korábban etetett kovász, tejes (30 g hűtős tk kovász, 85 g tej, 85 g tk liszt)
- 220 g tejszín
- 40 g Canderel por
- 10 g vanília aroma
- 200 g rétesliszt
- 150 g fehér tönkölyliszt
- 90 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 4 g só
- 1 tojássárgája
- 70 g repcevaj
- 20 g rum
- 30 g holland kakaópor
- 15 g tej

Meglangyosítottam a tejszínt és a vajat, elkevertem velük a kovászt, majd hozzáadtam minden mást a kakaón és a tejen kívül, és jól kidagasztottam a tésztát. Amikor már nagyon szép volt, semennyire sem ragadt az edényhez, és összeállt egy kis ruganyos gombóccá, kettévettem, és a 30 grammal kisebb feléhez hozzádolgoztam a kakaót egy kevés tejjel. Ez így nem volt épp tökéletes megoldás, mert a kész tészta nehézkesen vette fel a kakaót, és végül egy hajszállal keményebb is lett, mint a fehér. Legközelebb inkább külön dagasztom a kettőt, és a barnába pár kanállal kevesebb lisztet teszek. De óriási problémát azért nem okozott a dolog.

Mindkét tésztát hagytam kicsit több mint két órát kelni olajos kelesztőtálban, majd félóránként háromszor áthajtogattam őket, végül olajos dobozban beköltöztek a hűtőbe 12 órára.

Ezután mindkét színből sodortam két kövér kukacot, lisztezésre nem volt szükség. Megfontam őket, és betuszkoltam a kalácsot egy sütőpapírral bélelt jénaiba, a fent már mutatott kanyarral. Visszatettem a hűtőbe még úgy tíz órára. Ezúttal minden fázisban sokkal szebben kelt.

Legvégül kitettem szobahőre, lekentem tojással, majd egy óra múlva újra. Összesen két órát várt még, hogy átmelegedjen, száradjon rajta a tojás, valamint a jénai is kiengedjen kissé.

Ekkor ment a hideg sütőbe, 35 percig sült 220 fokon, majd még 15-öt 200-on. Az edényből kivéve barnult még 180 fokon 10 percet, és készen is volt.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Hideg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Hozzávalók az egyéjaszkás zabkásához
Hozzávalók az egyéjaszkás zabkásához

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar zserbó
zserbó

Összedolgozás után három részre osztom , gáztepsi nagyra sodrom. Töltelék: 30 dkg dió vagy mák és 20 dkg kr. cukor. A lapok kenéséhez baracklekvár /jó kis házi én főzöm / . Csoki...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Gyümölcs leves
Gyümölcs leves

Az almákat megpucolom és felkockázom. Felteszem egy lábosba főzni hozzáadom (friss gyümölcs akkor ha félig megpuhult az alma, ha konzerv akkor teljesen megpuhult az alma akkor tesz...

Elkészítési idő: 50 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk