Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Kovászos langaló MészárosEdit


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:



Hozzávalók az előtésztához:
3 kanál rozskovász
160 ml langyos víz
140 gramm kenyérliszt
Az anyakovászunkból kiveszek 3 evőkanálnyi kovászt,ami lehet aktív,de mehet a hűtőből is.
Egy tálba teszem,hozzáadom a langyos vizet,simára keverem majd hozzáadom a lisztet és csomómentesre keverem.Letakarom,majd 10-12 órán át a konyhapulton érlelem.


További hozzávalók:
700 gramm kenyérliszt
2 darab főtt krumpli áttörve és kihülve
300 ml krumpli főzőleve,enyhén sózva és kihűlve
3 evőkanál olaj
3 csapott teás kanál só


Elkészítés:
Az egész előtésztát a dagasztógép üstjébe helyezem,hozzáadom a főzőlevet,az áttört krumplit,olajat és elindítom a dagasztást.A só mindig a dagasztás vége felé kerül a vadkovászos tésztába.Szép,fényes,rugalmas tésztát kapok,állaga hasonló a kenyér tésztához,de kelés közben kissé lágyulni fog.
Dagasztás után a tésztát enyhén lisztezett kelesztő tálba teszem,letakarom konyharuhával és hagyom alaposan megkelni,háromszorosára. A kelés ideje lehet 2 -3 óra,de lehet több is,nagyban függ a konyhánk hőmérsékletétől.Két darab sütőlemezt ez idő közben kiolajozok és elkészítem a feltétet.


Feltét hozzávalói:
3 doboz tejföl (180 grammos)
15 dkg reszelt ementáli sajt
5 fej lila hagyma (metélve)
40 deka füstölt szalonna (apró vékony szeletekre vágva)
só,fokhagyma,bors ízlés szerint

A tejfölbe elkeverem a reszelt sajtot,fűszerezem ízlés szerint.
A megkelt tésztát két darabra osztom, sütőlemezekre helyezem,kézzel egyenletesre húzom,majd rákenem a sajtos tejfölt,megszórom jó kiadósan lila hagymával és szalonnával,majd még kelesztem egy órán át.
Eközben felforrósítom a sütőt 200 fokra és kisütöm a langallót.
A sütés ideje 30-40 perc a kívánt szín eléréséig,de a szalonna piros és ropogós legyen,úgy az igazi.

Sikeres elkészítést,és jó étvágyat kívánok hozzá!

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Hideg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Ildikó
Kekszes krémes
Kekszes krémes

Tepsi alját ( 30*22cm ) kirakjuk a keksszel és a következő krémet tesszük rá : Krém : A pudingport, a zselatint, a tojások sárgáját, a cukrot, a lisztet egy kevés tejjel csomóm...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
HIDEG MEGGYLEVES
HIDEG MEGGYLEVES

A meggyet megmossuk, kimagozzuk, és 1-2 liter vízben feltesszük főni. A vízbe egy csipet sót, szegfűszeget, cukrot, fahéjat és reszelt citromhéjat teszünk, és hozzáöntjük a vörösbo...

Elkészítési idő: 20 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Bazsalikomos cukkinikrémleves
Bazsalikomos cukkinikrémleves

Hevítsünk fel egy nagyobb serpenyőt az olívaolajjal, és közepes hőfokon pirítsuk benne 5-6 percig a póréhagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát és a cukkinit, és további 5 percig pirítsu...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Bajor húsgombócok
Bajor húsgombócok

Egy vízbe áztatott zsemlét összedolgozunk 30-30 dkg darált marha és sertés hússal, majd hozzáadunk egy tojást, sózzuk, borssal, reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Finomra vágott...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk