Kerekedik a tészta, kenyér akar lenni. Hogyha ilyen jól sikerül, nem kell boltba menni ! :D
A jól bevált receptecske : 15 dkg kovász fele víz, fele liszt arányú előző este összekeverve 25 dkg langyos vízzel és 10 dkg világos rozs és 30 dkg Bl-112 félfehér kenyérliszttel. Másnap délután 88 dkg Bl-80 fehér kenyérlisztet leszitálok és a kovásszal meg 3,4 dl jó kézmeleg vízzel elkezdek kidagasztani. Külön 1,5 dl kézmeleg vízben feloldok 27 g sót és mikor a tészta összeállt, lassan a sós vizet is hozzádagasztom. Ha gyengébb a lisztünk minősége 1-2 g c-vitamint rakhatunk a sós vízbe. Ha kidagasztottuk meleg helyen hagyjuk 1 órát kelni, ha látszik, hogy elindult, akkor átgyúrjuk kicsit, ha még nem kezd el kelni, akkor hagyjuk tovább is. Az első gyúrás után pihentetjük 30 percet, ezután meghajtogatjuk. Ismét fél óra után megformázzuk cipó, vagy vekni formára és fél óra kelesztés után, mehet is a sütőbe akár tepsire akár kőre. Ha kövön sütjük kb. 1,5 órát kell előmelegíteni 260 fokon, annyival előbb kapcsoljuk be a sütőt. Tepsin elég a fél óra előmelegítés. Mielőtt betesszük, megvágjuk, megspricceljük vízzel és egy kevés vizet a sütőbe is tehetünk a gőz miatt. Ha betettük, vegyük le a hőt 230 C fokra és 10-15 perc után ezt is csökkentsük 180-200 C közé, ekkor még spriccelhetünk be egy kevés vizet. Innentől süssük legalább 1 óra 20 percet az utolsó 20 percben ha lehet légkeverésen. Ha hamar barnulna, mivel minden sütő más, akkor vegyük lejjebb a hőfokot és inkább lassabban süssük a biztos átsülés érdekében !
1. Az aszalt szilva kivételével a puszedlik hozzávalóit (liszt, porcukor, méz, olvasztott vaj, tojás, tej, sütőpor, mézeskalács fűszerkeverék) alaposan összegyúrjuk. Az így kapot...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűSzilikonos sütőpapírral kibélelünk egy 22 cm átmérőjű piskótakarikát. A sütőt előmelegítjük 180 C-ra, hőlégkeverés nélkül! A lisztet elkever...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűHámozzuk meg vékonyan a spárgát, és vágjuk 2-3 centis darabokra. A hagymát tisztítsuk meg, vágjuk apróra. A margarinon pirítsuk meg a hagymát, majd dobjuk rá a feldarabolt spárgát,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű